"Co nas nie zabije to nas wzmocni"
Na pewno warto trenować w tym celu mięsień czworoboczny. U człowieka mięsień czworoboczny bierze początek na górnej kresie karkowej kości potylicznej, więzadle karkowym i wyrostkach kolczystych wszystkich kręgów piersiowych. Jego część zstępująca (pars descendens) zaczepia się na końcu barkowym obojczyka, część poprzeczna (pars transversa) na wyrostku barkowym łopatki, a część wstępująca (pars ascendens) na grzebieniu łopatki. Unerwiają go gałązki nerwu dodatkowego i splotu szyjnego. Dźwiga bark ku górze (współpracując z dźwigaczem łopatki i równoległobocznym), zbliża łopatkę do kręgosłupa i/lub opuszcza staw ramienny. Przy ustalonym barku zgina głowę ku tyłowi. Przy ustalonej obręczy kończyny górnej unosi tułów ku górze. Cały mięsień cofa bark i przyciska łopatkę do klatki piersiowej.
Ćwiczeniami, które można polecić na ów rejon są :
-szrugsy ze sztangą bądź sztangielkami
-face pull
-podciąganie sztangi do klatki , a więc coś ala pendlay row
Dodatkowo pomocne będą ćwiczenia na same mięśnie karku, chociażby wyprosty głowy z delikatnym ciężarem (niektóre osoby mają specjalny sprzęt do zaczepiania obciążenia na głowę). Jednak tutaj trzeba kierować się rozsądkiem, bo łatwo o kontuzję tego rejonu. Często jest on wzmacniany przez bokserów, ze wzgledu na to, że będzie pomagał absorbować ciosy. Jednak grubośc tego rejonu jest w dużej mierze uwarunkowana genetycznie . Są osoby posiadające masywny kark, które nie trenują na siłowni.
Pozdrawiam

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
ja unosze głowę na tej maszynie na dwugłowy uda i działa, mozesz też kłaść krążek na czole przytrzymując dłonmi podnosić czoło( oczywiście pozycja odwrotna niz pierwsze czwiczenie)-to na przód i na tył
A boki tak samo, tylko leżąc na boku krążęk z dłonia z boku głowy i łeb do góry
I tak cały przekrój mięsni teko miejsca
rób po 2 serie każdego, jakię 5 kg obciazenia,karkorośnie szybko,a efekty sa widoczne
Wojtas
Zmieniony przez - BULMASTIF w dniu 2002-06-11 18:08:12
Jak kumpel mi odda ksiazke o kulturystyce to zeskanuje kilka obrazkow i tu wrzuce.
milej zabawy z recznikiem

puzon
Moderator działu Sporty Ogólnorozwojowe
Instruktor JUDO
Moderator działów Sporty Ogólnorozwojowe & Dla Zupełnie "Zielonych" & Grappling
I szkoda tylko, że w noc kwietniową, Ciągnąc za sobą smród spalin,
Nie cały Związek poleciał w kosmos, A tylko jeden Gagarin
Instruktor JUDO

1)Zginanie i prostowanie głowy – siedząc
Rozwój mięśni prostujących szyję: mięsień czworoboczny - aktony górne.
W szerokim siadzie rozkrocznym opieramy ręce na udach, utrzymując wyprostowany tułów. Na głowę zakładamy opaskę ze skóry lub materiału, do której mocujemy obciążniki, tak by znalazły się one na wysokości brzucha.
Zakres ruchu:
Podnosimy głowę, odchylając ją maksymalnie do tylu, następnie opuszczamy. Ruch powtarzamy 10 razy.
Warianty:
1. To samo ćwiczenie, lecz w klęku, ramiona wyprostowane wzdłuż tułowia.
2. Powtarzamy ten sam ruch w leżeniu przodem na poziomej ławce. Głowa wystaje poza krawędź ławki.
Od czasu do czasu należy zmniejszyć amplitudę ruchu, unikając zbyt mocnego zginania szyi. Pozwoli to na wzmocnienie mięśni prostujących tylną część karku (mięśnie: czworoboczny, płatowaty szyi). Mięśnie te uczestniczą w stabilizacji szyi.
2)Przywodzenie i odwodzenie głowy - leżąc bokiem
Rozwój bocznych partii mięśni szyi, mięśnia czworobocznego -aktony górne.
Zakres ruchu
Leżenie bokiem, głowa wystaje poza krawędź ławki. Za pomocą opaski ze skóry lub z tkaniny mocujemy do głowy obciążniki, Głowa pochylona w bok.
Maksymalnie przyciągamy głowę do barku, a następnie opuszczamy.
Warianty:
1. Wykonujemy te same ruchy leżąc na drugim boku.
2. Te same ruchy, lecz tym razem odchylamy ciało o kilka stopni do tylu lub do przodu.
Przy ćwiczeniu mięśni zginających należy stosować dużą amplitudę ruchu.
3)Zginanie i prostowanie głowy - leżąc tyłem na ławeczce
Rozwój mięśni szyi (mięśnie zginające szyję, mięsień mostkowo-obojczykowo-sutkowy, szeroki i mięśnie pochyłe).
Zakres ruchu
Leżenie okroczne tyłem na poziomej ławce. Głowa wystaje poza krawędź ławki. Z założoną opaską z obciążnikami - odchylamy ją do tyłu.
Wykonujemy skłony głowy w przód, przyciągając powolnym ruchem podbródek do klatki piersiowej, następnie powracamy do pozycji wyjściowej.
W tym ćwiczeniu, tak jak w poprzednich, można również posłużyć się stołkiem.
W początkowej fazie ruch może się wydawać trudny do wykonania, szczególnie na skutek wrażenia, że się dusimy, co spowodowane jest niedostatecznym rozbudowaniem mięśni szyi. Należy wtedy przerwać ćwiczenie, ponieważ rozwój zginaczy szyi, szczególnie kiedy pracują w ruchu o małej amplitudzie, może później doprowadzić do mimowolnego pochylania głowy do przodu.
puzon
Pozdrawiam.
"Nie ma kasy, nie ma masy, a bez masy nie ma klasy"
"Nie ma kasy, nie ma masy, a bez masy nie ma klasy" @ doradca w suplementacji @
Członek mafia.suple.hardcor.pl
Instruktor JUDO
"Nie ma kasy, nie ma masy, a bez masy nie ma klasy"
"Nie ma kasy, nie ma masy, a bez masy nie ma klasy" @ doradca w suplementacji @
Członek mafia.suple.hardcor.pl
Ja też kiedyś miałem ten problem prze 182 cm miałem szyjkę 38 cm (czyli takiego kurczaka)po normalnym treningu siłowym i zwiększeniu masy to mi się jakoś samo wyrównało. Myślę że to dzięki robieniu tzw szrugsów. teraz mam normalne 42 cm w karku przy ok 82 kg wagi.
Tylko musisz uważać na jedną pułapkę ! jeśli znacznie zwiększysz obwód karku w stosunku do masy górnej połowy ciała to możesz mieć kłopot z dobraniem odpowiedniego rozmiaru koszuli pod krawat tzn będzie dobra w kołnieżyku a za wielka w tułowiu.
pozdrawiam