Odchudzam się od stycznia i obecnie mam już drugi zastój. Szukałam powodu i doszłam do wniosku, że zwolniłam sobie metabolizm. Nie wiem co zrobić, by to naprawić, dlatego będę wdzięczna o wszystkie wskazówki.
Ankieta:
Waga : 55,7 kg
Wzrost : 155cm
Obwód klatki : 91
Obwód ramienia : 27-28
Obwód talii : 71
Obwód uda : 54
Obwód łydki : 36-37
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 28%
Aktywność w ciągu dnia :
Nie pracuje, jednak staram się ćwiczyć 6x w tygodniu po 2 godziny. Niestety nie mam jak obecnie zapisać się na siłownie, dlatego ćwiczenia wyglądają mniej więcej tak: 40-60 minut biegu, 30 minut rowerek stacjonarny, 30 minut dywanówki na brzuch, nogi i pośladki. Jeśli mam dzień wolny od biegów to ćwiczę na stepperze, hula-hop lub wydłużam jazdę na rowerku.
Odżywianie : Nie jem słodyczy od początku diety, zero smażonych potraw.
Przykładowy jadłospis:
śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, banan, 200ml mleka + woda
II śniadanie: jogurt 100ml+garść rodzynek+kilka pistacji+łyżeczka gorzkiego kakaa+ jabłko+marchewka
obiad: pierś z kurczaka 140-200g z warzywami
kolacja: 3-4jajka, 2 pieczywa chrupkie (niestety mieszkam w kraju gdzie ciężko dostać inny chleb niż biały) + jabłko + garść rodzynek
Cel : redukcja do 50kg
Ograniczenia żywieniowe : brak możliwości zakupu twarogów, serków wiejskich, maślanek czy kefirów.
Stan zdrowia : bardzo dobry
Preferowane formy aktywności fizycznej : ćwiczenia domowe
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : brak
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : niestety nie
Stosowane wcześniej diety : rok temu dieta 1200kcal (od dietetyka), później końcem roku miałam krótki epizod gdzie starałam się uciąć kaloryczność do podobnej liczby. Niestety z własnej głupoty przytyłam do 61kg, spadło do wagi obecnej i od ponad 3 tygodni waga nie drgnęła, cm również.
Obliczyłam sobie swoje BMR i wyszło 1400kcal, na stronie http://www.exrx.net/Calculators/CalRequire.html z uwzględnieniem ćwiczeń wyszło 2250kcal do jakiego pułapu powinnam podnieść kaloryczność i co zrobić by podkręcić metabolizm?
Zmieniony przez - Marika0204 w dniu 2013-03-05 05:33:52
Zmieniony przez - Marika0204 w dniu 2013-03-05 05:38:02
Ankieta:
Waga : 55,7 kg
Wzrost : 155cm
Obwód klatki : 91
Obwód ramienia : 27-28
Obwód talii : 71
Obwód uda : 54
Obwód łydki : 36-37
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 28%
Aktywność w ciągu dnia :
Nie pracuje, jednak staram się ćwiczyć 6x w tygodniu po 2 godziny. Niestety nie mam jak obecnie zapisać się na siłownie, dlatego ćwiczenia wyglądają mniej więcej tak: 40-60 minut biegu, 30 minut rowerek stacjonarny, 30 minut dywanówki na brzuch, nogi i pośladki. Jeśli mam dzień wolny od biegów to ćwiczę na stepperze, hula-hop lub wydłużam jazdę na rowerku.
Odżywianie : Nie jem słodyczy od początku diety, zero smażonych potraw.
Przykładowy jadłospis:
śniadanie: 4 łyżki płatków owsianych, banan, 200ml mleka + woda
II śniadanie: jogurt 100ml+garść rodzynek+kilka pistacji+łyżeczka gorzkiego kakaa+ jabłko+marchewka
obiad: pierś z kurczaka 140-200g z warzywami
kolacja: 3-4jajka, 2 pieczywa chrupkie (niestety mieszkam w kraju gdzie ciężko dostać inny chleb niż biały) + jabłko + garść rodzynek
Cel : redukcja do 50kg
Ograniczenia żywieniowe : brak możliwości zakupu twarogów, serków wiejskich, maślanek czy kefirów.
Stan zdrowia : bardzo dobry
Preferowane formy aktywności fizycznej : ćwiczenia domowe
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : brak
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : niestety nie
Stosowane wcześniej diety : rok temu dieta 1200kcal (od dietetyka), później końcem roku miałam krótki epizod gdzie starałam się uciąć kaloryczność do podobnej liczby. Niestety z własnej głupoty przytyłam do 61kg, spadło do wagi obecnej i od ponad 3 tygodni waga nie drgnęła, cm również.
Obliczyłam sobie swoje BMR i wyszło 1400kcal, na stronie http://www.exrx.net/Calculators/CalRequire.html z uwzględnieniem ćwiczeń wyszło 2250kcal do jakiego pułapu powinnam podnieść kaloryczność i co zrobić by podkręcić metabolizm?
Zmieniony przez - Marika0204 w dniu 2013-03-05 05:33:52

Zmieniony przez - Marika0204 w dniu 2013-03-05 05:38:02