Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
11
Od pewnego czasu nurtuje mnie jedna sprawa, czy cukry proste wpływają tak samo na sylwetkę, tkankę tłuszczową jak cukry złożone?
Mam na myśli czy jak zjem na przykład żelki, które mają 100g cukrów prostych będą miały one wpływ (odłożą się) na tkankę tłuszczową tak samo jakbym zjadł ryż składający się z 100g cukrów złożonych?
Szacuny
75
Napisanych postów
545
Wiek
23 lat
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
4599
Oczywiście, że ma to znaczenie. Cukry złożone jak sama nazwa wskazuje są inaczej skonstruowane a rozkładanie ich do glukozy przez organizm zachodzi dłużej co daje również więcej energii w dłuższym odstępie czasowym. Warto również wspomnieć o błonniku czy minerałach których w żelkach nie będzie. Przy takiej ilości cukrów z żelek dostaniesz szybkiego kopa energii, ale równie szybko ta energia spadnie więc będziesz zmęczony i głodny. Ponadto taka ilość cukru prostego naraz nawet przy dobrze ułożonej diecie i tak prawdopodobnie w jakiejś części może się odłożyć w postaci tłuszczu
Szacuny
11
Napisanych postów
47
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
5407
Z węgli prostych organizm ma tą energię od razu, na raz. Jeśli nie potrzebuje tyle energii w tym momencie to sobie ją odłoży wiadomo gdzie. Złożone wchłaniają się w dłuższym okresie czasu i mogą być lepiej wykorzystane.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78036
Wiek
40 lat
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767015
Jest wiele czynników, od których będzie to zależało. Nie mozna odpowiedzieć jednoznacznie tak lub nie. Przede wszystkim zależy to od danego organizmu, aktywności fizycznej i tego czy bilans dziennych kalorii jest dodatni lub ujemny. Bardzo istotny będzie ogół diety, ilości, jakości spożywanych źródeł składników odżywczych. Jeden zjedzony produkt nie będzie tutaj miał żadnego znaczenia. Z kolei 80 procent cukrów prostych/przetworzonych będzie miało już znaczny wpływ. Chociażby na odpowiedź hormonalną organizmu.