Szacuny
1
Napisanych postów
176
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
5307
Witam.
Chciałbym zapytać o bezpieczeństwo używania cyklaminianu sodu. Czy jest on faktycznie szkodliwy i rakotwórczy?
Co zdrowsze, cyklaminian czy cukier?
Kupiłem ostatnio słodzik z cyklaminianem ale wstrzymuje się ze stosowaniem bo naczytałem się o negatywnych skutkach i rakotwórczości.
Niestety moje finanse się pozwalają na erytrytol, stewie i inne zdrowe zamienniki cukru.
Więc która z tych dwóch opcji jest zdrowsza i bezpieczniejsza dla zdrowia? Cukier czy cyklaminian?
Szacuny
525
Napisanych postów
1516
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
22228
Cyklaminian to moim zdaniem "bezpieczny" słodzik, a mówiąc bezpieczny mam na myśli nieszkodliwy, ale różne rzeczy wypisują na tym internecie. Stosuje słodziki w tym tabletki do kawy na bazie cyklaminianu sodu i jeszcze żyję :D Nie popadajmy w paranoje zbytnią z tym wszystkim. Ludzie gadają o szkodliwości i rakotwórczości słodzików i innych kurczaków (słusznie lub nie), a brakuje im słów i zastanawiają się nad odpowiedzią czy opłukują warzywa i owoce z pozostałości oprysku przed spożyciem :D
Słodziki w odpowiednich dawkach są ok. Problem pojawia się przy zbyt dużym spożyciu, jak w sumie ze wszystkim.
Zmieniony przez - witorrr98 w dniu 2021-05-18 15:55:42
Szacuny
17763
Napisanych postów
132940
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464506
nie wiem gdzie masz drogą stewię, pewnie droższa od słodzika ale 250 tabs zielony listek w kaufie ok 9 zł, i starcza na cho cho czasu. u mnie ok 6 dziennie to masz koszt ok 20 gr dziennie
1
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
ja stosowałem długi czas erytrytol, ale od jakichś dwóch trzech lat zacząłem używać właśnie takich słodzików i stało się to moim głównym słodzidłem, o kwestie zdrowotne nie musisz się martwić
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78010
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766861
Według obecnej wiedzy na temat cyklaminianu sodu nie ma żadnych przesłanek ku temu, aby uważać iż stosowania jego w dopuszczalnych ilościach będzie negatywnie wpływało na nasz organizm. W zasadzie podobnie jak i inne słodziki dopuszczone do sprzedaży, np. aspartam, suklaroza, serwis, itp. Jak najbardziej mogą one stanowić element diety i być używane do słodzenia posiłków.
Stewia pod względem ceny nie jest specjalnie droższa. Sugeruję kierować się smakiem. Nie każdemu stewia może odpowiadać pod względem smaku. Mi najbardziej smakuje erytrytol/ksylitol.
Szacuny
1
Napisanych postów
176
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
5307
domer
Według obecnej wiedzy na temat cyklaminianu sodu nie ma żadnych przesłanek ku temu, aby uważać iż stosowania jego w dopuszczalnych ilościach będzie negatywnie wpływało na nasz organizm. W zasadzie podobnie jak i inne słodziki dopuszczone do sprzedaży, np. aspartam, suklaroza, serwis, itp. Jak najbardziej mogą one stanowić element diety i być używane do słodzenia posiłków.
Stewia pod względem ceny nie jest specjalnie droższa. Sugeruję kierować się smakiem. Nie każdemu stewia może odpowiadać pod względem smaku. Mi najbardziej smakuje erytrytol/ksylitol.
No dobra ale jaka jest ta dopuszczalna dawka? Widziałem różne źródła które mówią od 5-11mg cyklaminianu na kg/mc więc dla mnie wychodzi ok 425-935 mg dziennie. Zakładając że tabletka ma 60mg to wychodzi 7-15 tabletek? Które w końcu jest prawdziwe, bo różnica jest spora?