W zdrowiej diecie bez wątpienia warto zatroszczyć się nie tylko o kalorie, białka,
tłuszcze i węglowodany. Istotna jest jakość produktów, a con za tym idzie również dostarczenie odpowiedniej ilości witamin, składników mineralnych, enzymów, czy innych nutraceutyków. Jednym ze składników mineralnych, które w diecie ciężko jest dostarczyć z pożywienia, jest magnez. Warto pamiętać, że odgrywa on istotne funkcje, do których zaliczyć należy:
- wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego,
- wzmacnianie kości i zębów,
- synteza DNA,
- prawidłowa praca serca,
- wspomaganie regeneracji organizmu.
Zalecana ilość wynosi od 300 do 400 mg na dobę, a wśród najlepszych jego źródeł warto wymienić:
- wodę wysokozmineralizowaną,
- kaszę gryczaną,
- fasola,
- orzechy, pestki,
- płatki zbożowe,
- ciecierzyca,
- groch.
Jeżeli masz spore braki, to bez wątpienia warto zastosować suplementację. Przy ilościach, o których piszesz, nie powinno być żadnych problemów, takich jak biegunka. Może być wzmożona praca perystaltyki jelit, ale raczej nie typowa biegunka. Zawsze jednak możesz spróbować suplementacji wraz z posiłkiem lub zmienić formę na chelat magnezu. Trzeci opcja to stosowanie małych ilości, kilka razy dziennie.
