Od niedawna nękają mnie częste kolki przy niewielkim wysiłku fizycznym np:nawet chodzeniu ... Mam 15 lat i jestem aktywny fizycznie . Jakie mogą być powody tej kolki może niedobór jakiejś witaminy w diecie , lub czegoś innego .
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Odświeżam, bo trzyma mnie już jakiś miesiąc i nie przestaje. I jak bym miał nie ćwiczyć, to nie pomoże, bo byłem chory przez tydzień i dalej to mam. Jest tu jakaś osoba, która również to miała i coś powie na ten temat? ; )
...
Napisał(a)
O 20:00 poszedłem biegać i znowu kolka . Wyszedłem z domu idę sobie z górki powoli i już kolka przy bieganiu też tylko dużo bardziej na******lało :/ Chyba faktycznie coś mi jest
EDIT:Poczytałem trochę o wyrostku i przepuklinie i raczej można je wykluczyć bo poza kolką niemam innych objawów .
Zmieniony przez - Burn3d w dniu 2010-09-16 22:56:46
EDIT:Poczytałem trochę o wyrostku i przepuklinie i raczej można je wykluczyć bo poza kolką niemam innych objawów .
Zmieniony przez - Burn3d w dniu 2010-09-16 22:56:46
...
Napisał(a)
No i kolejny dzień do i ze szkoły kolka ;/ Postaram się jeść więcej warzyw i owoców jeśli poprawy niebd to chyba się do lekarze bd musiał wybrać.
...
Napisał(a)
mialem takie same objawy przy kamyku zolciowym, najlepiej nie czekaj tylko idz dolekarza, usg nie boli a wykluczysz sobie ewentualne kamienie (lub potwierdzisz
)
zdrowka

zdrowka
GO HARD OR GO HOME !
...
Napisał(a)
http://www.doz.pl/czytelnia/a244-Rak_piersi_a_onkolog_daleko_od_domu
U kogo może wystąpić kamica żółciowa?
Czynniki predysponujące to:
* średni i starszy wiek,
* płeć żeńska,
* czynniki hormonalne, np. liczne przebyte ciąże,
* zaburzenia metaboliczne (hipercholesterolemia, otyłość),
* czynniki genetyczne (choroba często występuje rodzinnie),
* czynniki jatrogenne, zaburzające prawidłowy cykl krążenia kwasów żółciowych (stany po resekcji żołądka i jelita cienkiego, zespół krótkiego jelita, sztuczny odbyt na jelicie cienkim),
* leki (np. klofibrat, doustne środki antykoncepcyjne),
* zastój i zakażenie żółci.
Najlepiej charakteryzują skłonność do kamicy żółciowej lekarze angielscy, określając ją jako cztery F (ang. female, fertile, fourty, fatty) - czyli otyła, płodna, czterdziestoletnia kobieta.
-Jestem młody(15 lat) ,płeć męska,jak się pewnie domyślacie nie byłem w ciąży
,nie jestem otyły itp. , nie słyszałem żeby ktoś w rodzinie na to chorował ,leków też żadnych nie biorę co do reszty to niewiem o co chodzi xD
Więc tą chorobę raczej bym wykluczył , objawów nie licząc kolki niemam .
U kogo może wystąpić kamica żółciowa?
Czynniki predysponujące to:
* średni i starszy wiek,
* płeć żeńska,
* czynniki hormonalne, np. liczne przebyte ciąże,
* zaburzenia metaboliczne (hipercholesterolemia, otyłość),
* czynniki genetyczne (choroba często występuje rodzinnie),
* czynniki jatrogenne, zaburzające prawidłowy cykl krążenia kwasów żółciowych (stany po resekcji żołądka i jelita cienkiego, zespół krótkiego jelita, sztuczny odbyt na jelicie cienkim),
* leki (np. klofibrat, doustne środki antykoncepcyjne),
* zastój i zakażenie żółci.
Najlepiej charakteryzują skłonność do kamicy żółciowej lekarze angielscy, określając ją jako cztery F (ang. female, fertile, fourty, fatty) - czyli otyła, płodna, czterdziestoletnia kobieta.
-Jestem młody(15 lat) ,płeć męska,jak się pewnie domyślacie nie byłem w ciąży

Więc tą chorobę raczej bym wykluczył , objawów nie licząc kolki niemam .
1
...
Napisał(a)
No to jedziemy z tematem.
W lewym podżebrzu umocowany jestt aki narząd, który nazywa się śledziona. Ma parę funkcji, z czego jedna to magazynowanie krwi, a w razie potrzeby szybkie "wstrzykiwanie" jej do układu krwionośnego. U ciebie to się dzieje po wysiłku, więc pewnie właśnie wtedy śledziona się gwałtownie kurczy żeby uwolnić więcej krwi, stąd ten ból. U niektórych ludzi po prostu tak jest, niektórzy z tego wyrastają, a niektózy nie robią po prostu dobrej rozgrzewki przed wysiłkiem siłowym i aerobowym. To by było najprostsze wyjaśnienie tych bólów. Ale... napisałeś też o tym że dzieje się to np po schodzeniu ze schodów, w takim przypadku to może być tzw zespół "wędrującej" albo "luźnej" nerki. I coś takiego pownno się już stwierdzić badaniami obrazowymi.
W lewym podżebrzu umocowany jestt aki narząd, który nazywa się śledziona. Ma parę funkcji, z czego jedna to magazynowanie krwi, a w razie potrzeby szybkie "wstrzykiwanie" jej do układu krwionośnego. U ciebie to się dzieje po wysiłku, więc pewnie właśnie wtedy śledziona się gwałtownie kurczy żeby uwolnić więcej krwi, stąd ten ból. U niektórych ludzi po prostu tak jest, niektórzy z tego wyrastają, a niektózy nie robią po prostu dobrej rozgrzewki przed wysiłkiem siłowym i aerobowym. To by było najprostsze wyjaśnienie tych bólów. Ale... napisałeś też o tym że dzieje się to np po schodzeniu ze schodów, w takim przypadku to może być tzw zespół "wędrującej" albo "luźnej" nerki. I coś takiego pownno się już stwierdzić badaniami obrazowymi.
1
...
Napisał(a)
Co do rozgrzewki to przed treningiem jest , a przy treningu siłowym niemam żadnych problemów tego typu . Co do tego zespołu to zaraz poczytam o tym w necie ;]
1
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!