Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Czekolada gorzka 90% vs kakao w proszku

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 6524

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51930 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Chyba kiepsko czytasz, bo nie dość, że Ci odpowiedzieliśmy, to dostałeś linki do artykułów na ten temat. Wysoka temperatura absolutnie nie niszczy wszystkich wartości odżywczych w czekoladzie, podobnie jak w gotowanym mięsie, herbacie parzonej wrzątkiem, ziołach zaparzanych gorącą wodą itp. Można jeść jedno i drugie: odtłuszczone kakao, jak i gorzką czekoladę. Możesz kupować to co wolisz lub raz czekoladę, raz kakao... Są dużo ważniejsze rzeczy w codziennej diecie, niż takie rozkminki.

Najważniejszą zaletą kakao, jak i czekolady są polifenole - ich zawartość jest ogromna i w jednym i drugim. Wystarczy kilka kostek czekolady na dzień, by dostarczyć odpowiednią dawkę. Polifenole nie mają nic wspólnego z tłuszczem - w odtłuszczonym kakao też są.

Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-02-15 21:21:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 27 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 280
Głównie pytalem o (obniżoną zawartość tłuszczu 10-12%) co dało mi podstawę myśleć, że jest to kakao, które posiada obniżone wartości odżywcze, dlatego też szukam różnicy między tym normlanym a nienormalnym kakao.

Nie znalazłem informacji o rożnicy w takich produkach, więc i tabelki, która zawierałaby jakieś konkretniejsze informacje na temat składników i %, a w sumie takie informacje przemawiaja do mnie najbardziej.

Problem jest taki, że akurat kakao stało się temat moich rozkminek ;f
Doceniam rady, ale forma treści jest zbyt względna, dla jednego 1g to dużo dla drugiego to mało.

Zmieniony przez - noshape w dniu 2017-02-15 21:37:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11182 Napisanych postów 51930 Wiek 31 lat Na forum 25 lat Przeczytanych tematów 57816
Dopisałam Ci powyżej, co jest bardzo cenne w kakao, jak i czekoladzie - polifenole. Obniżona zawartość tłuszczu w kakao nie odbiera ich mocy, to są związki niezależne od tłuszczu. Tu sobie jeszcze poczytaj na ich temat, ciekawy artykuł :) : https://www.sfd.pl/Czekolada__Turbodoładowanie_w_procesie_utraty_wagi-t1072246.html 
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Odżywianie młodego człowieka

Następny temat

Dieta redukcyjna dla kobiety do oceny

Spalanie
Polecane artykuły