Chyba kiepsko czytasz, bo nie dość, że Ci odpowiedzieliśmy, to dostałeś linki do artykułów na ten temat. Wysoka temperatura absolutnie nie niszczy wszystkich wartości odżywczych w czekoladzie, podobnie jak w gotowanym mięsie, herbacie parzonej wrzątkiem, ziołach zaparzanych gorącą wodą itp. Można jeść jedno i drugie: odtłuszczone kakao, jak i gorzką czekoladę. Możesz kupować to co wolisz lub raz czekoladę, raz kakao... Są dużo ważniejsze rzeczy w codziennej diecie, niż takie rozkminki.
Najważniejszą zaletą kakao, jak i czekolady są polifenole - ich zawartość jest ogromna i w jednym i drugim. Wystarczy kilka kostek czekolady na dzień, by dostarczyć odpowiednią dawkę. Polifenole nie mają nic wspólnego z tłuszczem - w odtłuszczonym kakao też są.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-02-15 21:21:34
Najważniejszą zaletą kakao, jak i czekolady są polifenole - ich zawartość jest ogromna i w jednym i drugim. Wystarczy kilka kostek czekolady na dzień, by dostarczyć odpowiednią dawkę. Polifenole nie mają nic wspólnego z tłuszczem - w odtłuszczonym kakao też są.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2017-02-15 21:21:34