Szacuny
2
Napisanych postów
27
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
280
Cześć,
Szukam informacji na temat kakao a konkretniej ile jest % kakao w proszku.
- 100 g czekolady kosztuje około 4-6 zł i 90% Kakao,
- 150 g kakao 4-6 zł i Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (zawartość tłuszczu kakaowego 10-12%).
I teraz dylemat finansowy i odżywczy.
Jeśli mam się cieszyć prozdrowotnymi właściwościami to kupować zwykłą czekoldę, bo kakao takie za 4-6zł jest bezwartościowe?
Czy te % w kakao to jakieś inne %? (nadzieja finansowa, pcha mnie do zadania takiego pytania :D )
Zmieniony przez - noshape w dniu 2017-02-10 20:04:38
Zmieniony przez - noshape w dniu 2017-02-10 20:05:45
Szacuny
11181
Napisanych postów
51916
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Moim zdaniem pod względem odżywczym bardziej opłaca się kupować i jeść kakao, jako że jest to produkt mniej przetworzony od czekolady, nie poddawany (o ile pamiętam) działaniu temperatury (jak czekolada), więc powinno być w nim więcej korzystnych związków chemicznych, w niezmienionej obróbką postaci.
Nie ma tam też dodatku cukru, więc płacisz za czyste kakao, a nie również jakieś cukrowe dosypki, jak w czekoladzie.
W czekoladzie (nawet tej o wysokiej zawartości kakao) bywają też niezdrowe dodatki, jak E476.
Nie wiem tylko, jak wypada porównanie zawartości tłuszczu kakaowego w dobrej czekoladzie i w odtłuszczonym kakao oraz jakości tego tłuszczu w jednym i drugim produkcie. Generalnie jest to cenny składnik, ale obróbka termiczna, o ile wiem, mu nie służy. Czyli np. może być tak, że w czekoladzie jest tego tłuszczu więcej, a w kakao mniej, ale za to o zachowanych właściwościach zdrowotnych.
Szacuny
11181
Napisanych postów
51916
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Dlaczego rezygnujesz? chyba źle odebrałeś przekaz - kakao, nawet odtłuszczone, JEST dobre. Czekolada też może być. A zamiennik, to chyba chodziło o karob? http://potreningu.pl/articles/4983/kakao-czy-karob Pozdrawiam.
Szacuny
2
Napisanych postów
27
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
280
Chodzi mi o to, że czekolada za 5 zł nie ma własciwości, które ma prawdziwe kakao, choćby przez ten wrogo wyglądający napis ( kakao o obniżonej zawartości tluszczu 10-12%) w dodatku na allegro można dostać kakao po 20zł, a to już jak dla mnie za dużo, a różnica chyba musi jakaś być?
Oczywiscie to tylko moje założenie na które nie znalazłem potwierdzenia.
Polecam dla zainteresowanych tematem - Jak powstaje czekolada z ziaren kakaowca
Cześć 2
Zmieniony przez - noshape w dniu 2017-02-15 20:54:15
Szacuny
11181
Napisanych postów
51916
Wiek
31 lat
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Gdyby czekolada nie miała dobrych właściwości, to byśmy jej Tobie nie polecali. Może nie ma ich aż tyle, co kakao, ale i tak je ma i warto ją jadać. Nie wiem, po co pytasz o nasze zdanie, skoro za chwilę robisz "własne założenia", niczym nie poparte... Obniżona ilość tłuszczu w kakao jakoś tam minimalnie zmniejsza jego wartość, ale i tak to kakao pozostaje bardzo wartościowym produktem.
Szacuny
2
Napisanych postów
27
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
280
To było moje założenie od samego początku, na które nie do końca otrzymałem satysfakcjonującą odpowiedz, więc wciąż jestem w miejscu gdzie byłem, a byłem przy kasie i zrezygnowałem z zakupu w celu sprawdzenia informacji.
Zdaje sobie sprawę, że nie ma co wariować, ale myśle, że podobnie myśli każdy "kowalski".
Dlatego chciłem się upewnić co do wartości odżywczych takiego kakao a nie na temat samego kakao.
Zmieniony przez - noshape w dniu 2017-02-15 21:12:09