Szacuny
0
Napisanych postów
13
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
121
Witam, chciałbym by ktoś mi wytłumaczył, czemu wszędzie poleca się oliwę z oliwek, zamiast zwykłego oleju rzepakowego? Jest on dużo tańszy, skład mają bardzo podobny, a dodatkowo olej ponoć zawiera kwasy omega 3 i 6, w które oliwa jest bardzo uboga.
Szacuny
152
Napisanych postów
1971
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
15863
Gdyż oliwa jest zdecydowanie lepiej rozreklamowana,.Ja osobiście preferuję olej rzepakowy, oczywiście tłoczony na zimno, który według mnie jest lepszy od oliwy z oliwek i lepiej smakuje.
Szacuny
13
Napisanych postów
2343
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
348761
Nierafinowany, tłoczony na zimno olej rzepakowy jest alternatywą dla oliwy, jednak, moim zdaniem, oliwę łatwiej dostać niż dobry jakościowo olej rzepakowy. Cenowo wypadają podobnie.
Szacuny
1396
Napisanych postów
35562
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
150829
dobrej jakości oliwa z oliwek jest opcją lepszą niż olej rzepakowy ze wzgledu na obecność bioaktywnych związków takich jak oleuropeina, oleokantal, skwalen, beta-sitosterol czy tyrozol.
niestety o dobrej jakości oliwę wcale nie tak łatwo,. przynajmniej jeśli kierujemy się ceną
Szacuny
1396
Napisanych postów
35562
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
150829
dobrej jakości oliwa z oliwek jest opcją lepszą niż olej rzepakowy ze wzgledu na obecność bioaktywnych związków takich jak oleuropeina, oleokantal, skwalen, beta-sitosterol czy tyrozol.
niestety o dobrej jakości oliwę wcale nie tak łatwo,. przynajmniej jeśli kierujemy się ceną
ale dobry olej rzepakowy - też może być jak najbardziej. Zaletą rzepakowego jest dobry stosunek o3 do o6 (niewspółmiernie lepszy niż w oliwie). Z drugiej strony jak ktoś chce na rzepaku smażyć, to wyższa zawartość o3 jest pewnym problemem.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2013-05-09 21:21:16