Owoce bywają często powodem do wielu przemyśleń. Najczęściej ma to miejsce odnośnie do ich składu i spożywania w zdrowej diecie. Szczególnie gdy celem naszym jest redukcja tkanki tłuszczowej. Obawiamy się cukrów prostych obecnych w owocach, szczególnie fruktozy. W rzeczywistości zdecydowana większość owoców nie ma zbyt wiele cukrów w swoim składzie, a fruktozy jest jeszcze mniej. Z tego też względu, o ile nie jesteśmy na
diecie low carb, śmiało możemy wprowadzać owoce do posiłków.
Czereśnie są owocami sezonowymi, obecnymi w sprzedaży jedynie przez 2 miesiące. Są one jadalnymi owocami wiśni ptasiej, nazywanej również trześnią lub czerechami. Zawierają one 80% wody. Reszta składu to 1 g białka, 16 g węglowodanów (w tym 13 g cukrów prostych), 2 g błonnika i 0,2 g tłuszczu. Daje to ilość 63 kcal.
Wszystkie produkty w naszej diecie zdecydowanie warto ważyć, aby wiedzieć ile kalorii i makroskładników spożywamy. Pozwala to na kontrolowanie efektów i ewentualne korygowanie kalorii w diecie. W przypadku owoców często mamy niejasność odnośnie do ważenia ich. Warto wiedzieć, iż ważyć należy jedynie części jadalne. Pestki, skórka banana, czy liście ananasa nie są brane w takiej sytuacji pod uwagę. Pestka nie jest trawiona przez nasz organizm. Poza tym nawet gdyby była, to waży ona może około 0,2 g, więc nie ma to najmniejszego znaczenia.
