Herbata Pu-erh jest herbatą półfermentowaną, która po procesie fermentacji dojrzewa jeszcze w odpowiednich warunkach.
W Chinach, skąd pochodzi, klasyfikowana jest do herbat czarnych, natomiast w Polsce nazywana jest “czerwoną”, ze względu na kolor naparu.
Uprawiana i produkowana jest głównie w południowo-wschodnich Chinach i na Tajwanie.
Ze względu na fakt, iż procesy fermentacji czerwonej herbaty zachodzą krócej niż w przypadku herbaty czarnej, zawiera ona więcej enzymów i polifenoli. To właśnie im zawdzięcza swoje właściwości sprzyjające redukcji tkanki tłuszczowej.
Polifenole obniżają poziom cholesterolu, regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, wspomagają pracę wątroby, a także przyspieszają przemianę tłuszczu w energię.
Prowadzone na uniwersytetach w Paryżu oraz we Freiburgu i Heidelbergu badania dowodzą, że owa herbata:
- oczyszcza organizm,
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- wzmacnia organizm,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- pobudza procesy trawienne,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu.
Oprócz właściwości odchudzających Pu-erh wyróżnia duża zawartość: garbników, alkaloidów, flawonoidów, wapnia, magnezu, cynku, manganu, miedzi, selenu, fluoru (dzięki czemu ma działanie przeciwpróchnicze) oraz witaminy C.
Kofeiny i taniny jest w niej relatywnie mało, stąd nie wpływa w znacznym stopniu na proces wchłaniania żelaza.
Cena herbaty Pu-erh waha się od kilku do nawet kilkunastu złotych za opakowanie. Warto wybierać herbaty liściaste, nie w torebkach. Trzeba mieć też na uwadze, że te z dolnej półki cenowej nie są rewelacyjnej jakości.
Sposób parzenia:
Susz zalewamy wodą o temp. ok. 95 stopni i zostawiamy na ok. 1,5-2 minuty. Na jedną łyżeczkę suszu przypada 200ml wody. Raz zaparzone liście możemy wykorzystać kilkukrotnie, wydłużając czas parzenia.
Do poczytania:
https://www.sfd.pl/CZerwona_Herbata_pu_erh-t88837.html
https://www.sfd.pl/Herbata_Puerh-t107597.html#post1
https://www.sfd.pl/Jaki_spalacz_tłuszczu_-t315576.html
