Od kiedy dowiedziałam się, że czosnek obniża poziom cholesterolu we krwi. Zaczęłam jeść 1 ząbek dziennie, zwykle na kolację. Kanapka z twarożkiem, albo z pomidorem i posiekanym czosnkiem. Potem to już tylko eksperymenty, dodawałam go gdzie tylko było można. Bardzo go polubiłam, mimo specyficznego i stosunkowo trwałego zapachu. Zauważyłam też efekty. Cholesterol się obniżył, a ja jem to, co lubię.
Kulinarne oraz lecznicze zalety czosnku były doceniane już setki lat temu. To “zapachowe" warzywo uznawane było za posiadające moce magiczne. Jego stosowanie w kuchni postrzegane było jako odstraszające dzikie zwierzęta (wilkołaki, wampiry itp

Pozytywne skutki spożywania czosnku:
przeciwmiażdżycowe - obniża poziom cholesterolu we krwi
obniżające ciśnienie tętnicze
stosowany jest również w zaburzeniach jelitowych oraz w leczeniu grypy
poprawiające funkcjonowanie trzustki oraz wątroby
zapobiegające zwapnieniu żył
pobudzające trawienie
profilaktyczne w chorobach nowotworowych
Negatywne skutki spożywania zbyt dużych ilości czosnku:
szkodliwy wpływ na mięsień wątroby
przyczyna wzdęć
wystąpienie reakcji alergicznych
Jak zneutralizować nieprzyjemny zapach czosnku?
Jego wadą bez wątpienia jest nieprzyjemny zapach, który wyczuwalny jest nie tylko podczas jedzenia, ale jeszcze przez pewien czas po konsumpcji. Ta cecha powoduje, że często rezygnujemy z jego spożycia w postaci nieprzetworzonej (lecznicze właściwości posiada przede wszystkim świeży czosnek).
Przykremu zapachowi można częściowo zaradzić poprzez:
przeżuwanie natki pietruszki
popicie go mlekiem lub jogurtem
spożycie ziaren kawy
spożycie goździków
lub miodu
Zródło http://vitalia.pl//artykul30_Czosnek_obniza_poziom_cholesterolu_ale_jak_pokonac.html&cookie=1
No to jemy czosnek wieczorem, obnizy cholestreol a takze działa pozytywnie na choroby

Nie doradzam w kwestii dietetyki - korzystam z prywatnego centrum dietetycznego.
Nie doradzam w temacie hormonów - nie jestem lekarzem.
Fizyki nie oszukasz ESP, ABS i ASR tak samo jak psychiki psychotropami i substancjami psychodelicznymi.