Korekta do artu oraz ciekawostka:
https://www.sfd.pl/Czosnek_-_cudowny_lek-t295799.html
Czosnek obniża frakcji LDL w cholesterolu, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, chroni przed udarem mózgu i przed zawałem serca, pośrednio obniża ciśnienie.
Czosnek nie obniża poziomu cholesterolu
Czosnek - czy to w postaci nieprzetworzonej, czy w formie syntetycznych suplementów - nie obniża poziomu "złego" cholesterolu (LDL) we krwi - donosi lutowy numer czasopisma "Archives of Internal Medicine".
"W ostatnich latach sztuczne, smaczniejsze od naturalnego, zamienniki czosnku, stały się ogromnie popularne. Promowanie ich jako skutecznych środków zbijających cholesterol spowodowało, że należą obecnie do najlepiej sprzedających się preparatów ziołowych - mówią autorzy badania. - Tymczasem, przeprowadzone przez nas próby kliniczne nie potwierdziły tych cudownych właściwości".
Na potrzeby eksperymentu dr Christopher Gardner ze Stanford University Medical School przebadał 192 dorosłych pacjentów w wieku od 30 do 65 lat. Wszyscy oni mieli nieznacznie podwyższony poziom cholesterolu frakcji LDL (130-190 mg/dl). Przez pół roku 49 z nich sześć razy w tygodniu jadło czosnek, 95 jego suplementy, a 48 placebo.
"Zauważyliśmy, że poziom LDL przed eksperymentem i po nim był jednakowy aż u 87-90 proc. uczestników, niezależnie od grupy, do której należeli - mówi Gardner. - Czosnek, bez względu na formę, w jakiej był spożywany, nie obniżał stężenia cholesterolu - ani LDL, ani HDL, ani trójglicerydów".
"Jedyna różnica polegała na tym, że jedzące go regularnie osoby, miały nieprzyjemny oddech".
"Nie wykluczamy oczywiście, że czosnek może mieć korzystny wpływ na jakieś inne aspekty zdrowotne - podsumowuje Gardner. - Lekarze w dalszym ciągu mogą zalecać swoim pacjentom spożywanie go w umiarkowanych dawkach". (PAP)
https://www.sfd.pl/Czosnek_-_cudowny_lek-t295799.html
Czosnek obniża frakcji LDL w cholesterolu, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, chroni przed udarem mózgu i przed zawałem serca, pośrednio obniża ciśnienie.
Czosnek nie obniża poziomu cholesterolu
Czosnek - czy to w postaci nieprzetworzonej, czy w formie syntetycznych suplementów - nie obniża poziomu "złego" cholesterolu (LDL) we krwi - donosi lutowy numer czasopisma "Archives of Internal Medicine".
"W ostatnich latach sztuczne, smaczniejsze od naturalnego, zamienniki czosnku, stały się ogromnie popularne. Promowanie ich jako skutecznych środków zbijających cholesterol spowodowało, że należą obecnie do najlepiej sprzedających się preparatów ziołowych - mówią autorzy badania. - Tymczasem, przeprowadzone przez nas próby kliniczne nie potwierdziły tych cudownych właściwości".
Na potrzeby eksperymentu dr Christopher Gardner ze Stanford University Medical School przebadał 192 dorosłych pacjentów w wieku od 30 do 65 lat. Wszyscy oni mieli nieznacznie podwyższony poziom cholesterolu frakcji LDL (130-190 mg/dl). Przez pół roku 49 z nich sześć razy w tygodniu jadło czosnek, 95 jego suplementy, a 48 placebo.
"Zauważyliśmy, że poziom LDL przed eksperymentem i po nim był jednakowy aż u 87-90 proc. uczestników, niezależnie od grupy, do której należeli - mówi Gardner. - Czosnek, bez względu na formę, w jakiej był spożywany, nie obniżał stężenia cholesterolu - ani LDL, ani HDL, ani trójglicerydów".
"Jedyna różnica polegała na tym, że jedzące go regularnie osoby, miały nieprzyjemny oddech".
"Nie wykluczamy oczywiście, że czosnek może mieć korzystny wpływ na jakieś inne aspekty zdrowotne - podsumowuje Gardner. - Lekarze w dalszym ciągu mogą zalecać swoim pacjentom spożywanie go w umiarkowanych dawkach". (PAP)
1
Promotor zdrowia z fizjoterapią.