Szacuny
7
Napisanych postów
331
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
1819
Jestem w trakcie rozpoczętej sesji treningowej na masę i się przeziębiłem . Szkoda robić teraz przerwę jak tak ładnie idzie do przodu :) Ćwiczyć podczas przeziębienia czy nie ??? Czy trening opóźni powrót do zdrowia czy może go przyśpieszyć ??? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam .
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
20985
Napisanych postów
71624
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576937
W takim okresie najlepiej dać odpocząć org żeby mógł walczyć z infekcją, a dodatkowe obciążanie go wysiłkiem fizycznym temu nie pomaga. Choć ja osobiście kilka razy ćwiczyłem dalej, ale to kwestia znajomości swojego organizmu. Teoretycznie powinno się dać spokój, ale w praktyce wygląda to inaczej.
Szacuny
143
Napisanych postów
2284
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
24765
Teorie są dwie. Jak nietrudno się domyślić jedna mówi - nie ćwiczyć, druga - ćwiczyć.
Jeżeli infekcja obejmuje górne drogi oddechowe - katar, ból gardła, i nie występują żadne inne dolegliwości (silny ból głowy, stawów, gorączka, kaszel), to wysiłek fizyczny u niektórych osób wzmaga produkcję komórek obronnych organizmu, co w konsekwencji przyśpiesza leczenie. Jest to jednak kwestia mocno indywidualna i jak napisał krzykacz, wszystko zależy od znajomości swojego organizmu.
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
20985
Napisanych postów
71624
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
576937
Ashardon
wysiłek fizyczny u niektórych osób wzmaga produkcję komórek obronnych organizmu, co w konsekwencji przyśpiesza leczenie
W tej kwestii dopowiem taką ciekawostkę - u mnie podczas nawet mocnego kataru na treningu nos się zawsze odtyka i oddycham swobodnie, ledwo 30min mini po i znów lipa... mimo środków na katar to nie oddycha mi się tak swobodnie jak na treningu.