Nabiał jest to nazwa grupy produktów żywnościowych pozyskiwanych od krowy, owcy, kozy, czy innych ssaków. Ptaki nie są ssakami, jaja nie są produkowane z mleka, więc nie należy ich zaliczać do nabiału. Do grupy produktów nabiałowych należy zaliczyć np.:
- mleko,
- ser żółty,
- twaróg,
- serek wiejski,
- kefir,
- jogurt,
- maślanka,
- śmietana.
Nabiał jest jednym z lepszych źródeł pełnowartościowego białka, tłuszczów i wapnia. Zawieraj jednak również laktozę, która nie jest trawiona przez wszystkich. Dlatego też osoby takie osoby kupować powinny nabiał bezlaktozowy lub unikać go w swojej diecie. Inną wadą nabiału bez wątpienia jest obecność sporej ilości alergenów. Dlatego też spożywanie go w nadmiarze może z czasem skutkować różnego rodzaju egzemami na skórze.
Jaja są jednym z bogatszych produktów pod względem składowym. Można zaliczyć je do top 5 najlepszych superfood, jakie mamy dostępne. Stanowić mogą również element wielu różnych potraw i urozmaicenie diety. Są bogate w białko, tłuszcze, wiele witamin i składników mineralnych. Z kolei ze skorupki jaja po obróbce pozyskać można dobrze źródło wapnia. Przeciętnie jedno jajko średniej wielkości waży około 55 g. Nie ma ograniczeń co do spożywania ich w diecie. Jednak jak z wszystkim, warto swoją dietę urozmaicać.
Ciekawym produktem, który może znaleźć swoje miejsce w naszej diecie, jest pasteryzowane białko jaja. Kupić je można tutaj:
https://sklep.sfd.pl/Z_pozostalych_firm..._Farma_Białka_-_100_Płynne_Białko_Jaj-opis36082.html
