
Latem panuje sezon na bób. Możemy go wówczas kupić prawie wszędzie. Jest to warzywo zaliczane do strączków, podobnie jak fasola czy groch. Najczęściej jedzony jest z masłem i solą. Czy warto po niego sięgać? Jakie korzyści niesie jego spożywanie? Komu może zaszkodzić?
Bób nazywany również fasolą fava to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny bobowatych. Jego właściwa botaniczna nazwa to wyka bób. Bób jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Stosowany był i jest w wielu kuchniach świata. Uprawiany jest już od ponad 5 tys. lat. Wspomina go nawet Biblia. W czasach biblijnych mąki z bobu dodawano do wypieku chleba. Bób był wartościowym pokarmem, umożliwiającym ludziom długie przetrwanie w obleganych twierdzach.
Bób uprawiany był w basenie Morza Śródziemnego prawdopodobnie już w okresie neolitu. Uważany był wówczas za „pokarm umarłych”.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4787/czy-bob-jest-zdrowy