...
Czy mógłbym zjadać surowe jajka,czy jest to zdrowe i przede wszystkim czy pomaga w zdobyciu masy
8
...
Napisał(a)
Jajko to stanowi skarbnicę wartości odżywczych.
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza.
Białko jajka uznawane jest za wzorowe i służy do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach.
Jajka dostarczają również witaminy A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwas pantotenowy.
Jajko to również skarbnica składników mineralnych. Znajdziemy w nim fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Żółto bogate jest również w beta-karoten oraz luteinę. Luteina chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz poprawia widzenie.
Jajko ważące około 50 gram dostarcza 75 kcal. Z czego aż 6,2g to białko.
Co ciekawe więcej białka o lepszej przyswajalności znajdziemy w żółtku, a nie jak się powszechnie uważa w białku.
Białko to w 90 procentach woda. 9% stanowią aminokwasy, a około 1% to węglowodany. Białko jajka jest niskokaloryczne. W 100 gramach znajuduje sie jedynie 45 kcal.
Żółtko jajka składa się w 2/3 z tłuszczy. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Żółtko jest bogate w składniki odżywcze i energetyczne. W 100g żółtka znajduje sie około 350kcal.
Tłuszcze zawarte w jaju mają złożony skład: około 60% to triacyloglicerole (in. trójglicerydy), ok. 30% to fosfolipidy, 6% - cholesterol w formie wolnej i zestryfikowanej, ok. 1% - wolne kwasy tłuszczowe. Najcenniejszymi dla organizmu człowieka są fosfolipidy w tym lecytyny, z których powstaje cholina wpływająca na poprawę pamięci oraz działanie układu nerwowego i mięśniowego.
Żółtko jaja kurzego pewną niesławę zawdzięcza wysokiej zawartości cholesterol (nawet ponad 300mg / jajo), zauważyć jednak trzeba, że w badaniach naukowych spożywanie do trzech jaj dziennie u osób zdrowych nie powodowało istotnych zmian w profilu lipidowym krwi.
Jajo jest jednym z nielicznych produktów, zawierających witaminę D, a więc jest świetnym uzupełnieniem w nią diety w warunkach małej ekspozycji na promienie słoneczne, czyli zimą, dla osób przebywających stale w zamkniętych pomieszczeniach oraz w przypadku osteoporozy.
W żółtku obecne są także specyficzne związki o działaniu bakteriobójczym takie jak np. immunoglobulina IgY, która niszczy bakterie wywołujące zakażenia przewodu pokarmowego.
Nie wyrzucajmy żółtek jedząc jajka!
To w żółtkach znajduje się najwięcej wartościowego białka, a także wiele rozmaitych substancji o dziłaniu odżywczym i wspomagającym kondycję naszego organizmu.
Jaja najlepiej spożywać po wcześniejszej obróbce termicznej, bowiem ugotowanie, usmażenie lub upieczenie jaj neutralizuje niekorzystne właściwości awidyny.
Awidyna to rodzaj białka zawartego w białku jaj, który wykazuje zdolność wiązania biotyny (witaminy H). Po obróbce termicznej jajka awidyna traci te właściwości.
Jeśli jednak decydujemy się na spożycie jaj na surowo, powinniśmy po pierwsze sparzyć skorupkę wrzątkiem, by uniknąć zakażenia salmonellą.
Po drugie, zdecydowanie lepiej na surowo spożywać jedynie żółtko jaja, a białko, ze względu na wspomnianą wcześniej awidynę, jedynie po obróbce termicznej.
Więcej informacji o jajkach w poniższych linkach:
https://www.sfd.pl/ile_bialka_w_jednym_jajku_-t166072.html
https://www.sfd.pl/białko_ma_mniej_białka_niż_zółtko_-t95691.html
https://www.sfd.pl/Ile_bialka_w_bialku_jaja__-t252837.html
Sprawdzone przepisy z wykorzystaniem jajek:
https://www.sfd.pl/Omlet_z_bobem_by_Aisha-t1120227.html
https://www.sfd.pl/jajo_po_szkocku_b t-t1103346.html
https://www.sfd.pl/Przepyszny_omlet_LC_by_Malinowa_B T-t1113367.html
https://www.sfd.pl/Tosty_jajeczne_B T_-t1103441.html
Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 14:33:15
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Jajko jako jedyny produkt spożywczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. To znaczy te, który organizm człowieka nie wytwarza.
Białko jajka uznawane jest za wzorowe i służy do mierzenia proporcji aminokwasów w innych produktach.
Jajka dostarczają również witaminy A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwas pantotenowy.
Jajko to również skarbnica składników mineralnych. Znajdziemy w nim fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen.
Żółto bogate jest również w beta-karoten oraz luteinę. Luteina chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz poprawia widzenie.
Jajko ważące około 50 gram dostarcza 75 kcal. Z czego aż 6,2g to białko.
Co ciekawe więcej białka o lepszej przyswajalności znajdziemy w żółtku, a nie jak się powszechnie uważa w białku.
Białko to w 90 procentach woda. 9% stanowią aminokwasy, a około 1% to węglowodany. Białko jajka jest niskokaloryczne. W 100 gramach znajuduje sie jedynie 45 kcal.
Żółtko jajka składa się w 2/3 z tłuszczy. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Żółtko jest bogate w składniki odżywcze i energetyczne. W 100g żółtka znajduje sie około 350kcal.
Tłuszcze zawarte w jaju mają złożony skład: około 60% to triacyloglicerole (in. trójglicerydy), ok. 30% to fosfolipidy, 6% - cholesterol w formie wolnej i zestryfikowanej, ok. 1% - wolne kwasy tłuszczowe. Najcenniejszymi dla organizmu człowieka są fosfolipidy w tym lecytyny, z których powstaje cholina wpływająca na poprawę pamięci oraz działanie układu nerwowego i mięśniowego.
Żółtko jaja kurzego pewną niesławę zawdzięcza wysokiej zawartości cholesterol (nawet ponad 300mg / jajo), zauważyć jednak trzeba, że w badaniach naukowych spożywanie do trzech jaj dziennie u osób zdrowych nie powodowało istotnych zmian w profilu lipidowym krwi.
Jajo jest jednym z nielicznych produktów, zawierających witaminę D, a więc jest świetnym uzupełnieniem w nią diety w warunkach małej ekspozycji na promienie słoneczne, czyli zimą, dla osób przebywających stale w zamkniętych pomieszczeniach oraz w przypadku osteoporozy.
W żółtku obecne są także specyficzne związki o działaniu bakteriobójczym takie jak np. immunoglobulina IgY, która niszczy bakterie wywołujące zakażenia przewodu pokarmowego.
Nie wyrzucajmy żółtek jedząc jajka!
To w żółtkach znajduje się najwięcej wartościowego białka, a także wiele rozmaitych substancji o dziłaniu odżywczym i wspomagającym kondycję naszego organizmu.
Jaja najlepiej spożywać po wcześniejszej obróbce termicznej, bowiem ugotowanie, usmażenie lub upieczenie jaj neutralizuje niekorzystne właściwości awidyny.
Awidyna to rodzaj białka zawartego w białku jaj, który wykazuje zdolność wiązania biotyny (witaminy H). Po obróbce termicznej jajka awidyna traci te właściwości.
Jeśli jednak decydujemy się na spożycie jaj na surowo, powinniśmy po pierwsze sparzyć skorupkę wrzątkiem, by uniknąć zakażenia salmonellą.
Po drugie, zdecydowanie lepiej na surowo spożywać jedynie żółtko jaja, a białko, ze względu na wspomnianą wcześniej awidynę, jedynie po obróbce termicznej.
Więcej informacji o jajkach w poniższych linkach:
https://www.sfd.pl/ile_bialka_w_jednym_jajku_-t166072.html
https://www.sfd.pl/białko_ma_mniej_białka_niż_zółtko_-t95691.html
https://www.sfd.pl/Ile_bialka_w_bialku_jaja__-t252837.html
Sprawdzone przepisy z wykorzystaniem jajek:
https://www.sfd.pl/Omlet_z_bobem_by_Aisha-t1120227.html
https://www.sfd.pl/jajo_po_szkocku_b t-t1103346.html
https://www.sfd.pl/Przepyszny_omlet_LC_by_Malinowa_B T-t1113367.html
https://www.sfd.pl/Tosty_jajeczne_B T_-t1103441.html

Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-08 14:33:15
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Surowych nie jedz, bo możesz się nabawić salmonelli. Najlepiej jak je ugotujesz wtedy białko jest lepiej przyswajalne. Chyba, że się bardzo uparłeś na te, jaka na surowo to je najpierw sparz gorącą wodą. Białko z jaj są podobno najlepiej przyswajalne tak czytałem.Osobiście polecam jeść na twardo. A więcej o jajach poczytaj sobie na forum przecież ten temat był już dawno temu na forum poruszany. W wyszukiwarce poszukaj.
6
"Jak powiem wam że jestem najlepszy to powiecie,
że się przechwalam, jeśli jednak tak wam nie powiem
to będę was musiał skłamać."Bruce LEE
...
Napisał(a)
Przenosze do odzywiania.
2
>>> DORADCA W SUPLEMENTACJI <<<
Michał G. vel GÓRAL. Pomogłem, wejdź na http://www.pajacyk.pl Dzięki
...
Napisał(a)
NIe jedz surowych jaj bo poprostu się nie opłaca. Podczas gdzy zjadasz jajko gotowane to do organizmu wprowadzasz ok 8,5g białka które prawie w całości jest trawione , natomiast gdy jesz surowe to trawiona jest tylko ok 1/4 białka zawartego w jajku
Czysta kalkulacja i nie wspominam nawet o salmonelli
Czysta kalkulacja i nie wspominam nawet o salmonelli
2
Roman666
...
Napisał(a)
Podam Ci link bo chłopaki już chyba wszystko w temacie powiedzieli
https://www.sfd.pl/temat131650/#post10

https://www.sfd.pl/temat131650/#post10
SFD FIGHT CLUB
<Polskie Centrum Jiu Jitsu Goshin-Ryu>
...
Napisał(a)
gotowane
zreszta kurva czytac nie umiesz?
na gorze masz wszystko napisane a zadajesz durne pytania
Zmieniony przez - Molu86 w dniu 2009-03-17 14:29:03
zreszta kurva czytac nie umiesz?
na gorze masz wszystko napisane a zadajesz durne pytania
Zmieniony przez - Molu86 w dniu 2009-03-17 14:29:03
7
...:::Every Dream Has A Beginning:::...
...
Napisał(a)
Surowe sa najlepsze, jedz ze skorupka! Duzo wapnia!! Ja np nie lubie zgrzytania skorupki zebami wiec polykam w calosci



...
Napisał(a)
ja tak samo jak iNightWolf jak zjem z 3 surowe jajka ze skorupką to od razu czuje ze klata i bic mi rosnie
Zmieniony przez - muszka99 w dniu 2009-03-17 19:55:10

Zmieniony przez - muszka99 w dniu 2009-03-17 19:55:10
2
...
Napisał(a)
musze to napisać ale są ludzie i ......
jak można czytać i dalej zadawać głupie pytania ręce opadają
jak można czytać i dalej zadawać głupie pytania ręce opadają
3
Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!
https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!