Brzuch jest złożony z kilku mięśni. Ćwiczący najczęściej skupiają się na mięsniach prostych brzucha jak i na mięśniach skośnych. Na temat treningu tej partii utarło się wiele mitów. Jednym z nich jest opinia, iż rejon ten jest bardzo wytrzymały i można go trenować codziennie setkami brzuszków. Czy to prawda ?
Zacznijmy od tego, że brzuch pracuje przy większości wielostawowych ćwiczeń, gdyż stabilizuje tułów. Jest wiele osób, które nie przykładają sie do treningu tej partii a mają bardzo dobrze widoczną kratę, co świadczy o tym, że ćwiczenia na inne partie mogą w pewnym stopniu stymulować ów rejon. Ponadto widoczność brzucha zależy w głównej mierze od poziomu tkanki tłuszczowej i o tym również należy pamiętać.
Sam brzuch, podobnie jak inne partie, potrzebuje czasu na regenerację, a więc codziennie treningi będą bezcelowe. Wiemy już, iż brzuch ma ważną rolę stabilizacyjną, więc słuszny wydaje się wniosek. że jego codzienne "katowanie" pogorszy nasze wyniki w innych ćwiczeniach a może być wręcz kontuzjogenne.
Jak więc trenować mięśnie brzucha ? Najlepiej robić to po treningu siłowym, maksymalnie 2 razy w tygodniu. W tym celu polecam ćwiczenia takie jak:
-cable crunch (potocznie allachy)
-russian twist
-wznosy nóg leżąc bądź wisząc na drążku
-opad na boki ze sztangielką
Pozdrawiam

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„
Pilny student Vincea.
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
"Gestorben dauer das ist gut"

starczy Ci spokojnie z 2 razy w tyg. robienie brzucha
https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=22298.
Z tym, że nie jest ona na samym początku lecz na którejś z kolejnych stron.
Pozdrawiam Stary Grizzly
Zmieniony przez - sobkr w dniu 2004-01-04 20:36:18

STRAJK NA NOWO https://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=122512&whichpage=1&crc=415014#post1
ŁDZ & WAWA UTD. (faku & tribal) SPAM GANG J

Ja co prawda wróciłem do czynnych treningów po bardzo długiej przerwie, ale kiedyś trenowałem mięśnie brzucha codziennie przez kilka miesięcy bardzo intensywnie i osiągnąłem szybko zamierzony efekt. Jednak nie wszystkim takie rozwiązanie polecam.
<<<<Do tego dążę! In every defeat is a victory!!!
In every defeat is a victory!
czy mozna cwiczyc mm brzucha codziennie?? A co chcesz osiagnac?
Jesli chcesz odpowiedz na Twoje pytanie, zadane wlasnie w ten sposob, to odpowiedz brzmi wlasnie TAK!
Wszystko da sie zrobic.... Musisz wiedziec jakie sa Twoje cele: sila mm brzucha, rehabilitacja dolnego odcinaka grzbietu (tzw "Core stability"), czy po prostu poprawa ich wygladu, czy jakies inne....
Pozdrawiam,
" It's kind of fun to do the impossible" - Walt Disney
"Strength does not come from physical capacity. It comes from an indomitable will" — Mahatma Gandhi
Bronek Włodarczyk
Trener Podnoszenia Ciężarów, Trener Kulturystyki
"Squats are better than Supplements" - Przysiady sa lepsze niz suplementy
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.