czy po jablcznie cytruliny mogę zacząć cykl jablczanem kreatyny
...
Napisał(a)
Zacznijmy od tego, że jabłczan cytruliny to forma cytruliny, a jabłczan kreatyny to forma kreatyny. Są to zupełnie inne suplementy i w żaden sposób nie konkurują ze sobą. Można i najlepiej stosować je razem lub jeden po drugim.
Jeśli chodzi o kreatynę (w tym wypadku o jabłczan kreatyny), to tak jak każdą inną formę kreatyny możesz ją stosować cyklicznie lub w stałej suplementacji. Ja osobiście polecam długą, stałą suplementację po ok 5g dziennie, przez co najmniej 3-4 miesiące. Obecnie odchodzi się już od suplementacji z fazą ładowania i cykli 6-8 tygodniowych na korzyść długiej suplementacji - mam tu na myśli sporty sylwetkowe.
Cykle z fazą ładowania mają większy sens w przypadku sportów siłowych, kiedy to bardziej istotny jest progres siłowy.
Jeśli chodzi o cytrulinę, to ja osobiście stosuje niemalże przez cały rok, ale tylko w dni treningowe w dawce ok 10g przed treningiem. Tą sporą porcję wrzucam do litrowej butelki. Jedną połowę wypijam 30-40' przed treningiem, a drugą połowę popijam małymi łyczkami w trakcie treningu.
Więcej na temat cytruliny znajdziesz w poniższym artykule.
Jeśli chodzi o kreatynę (w tym wypadku o jabłczan kreatyny), to tak jak każdą inną formę kreatyny możesz ją stosować cyklicznie lub w stałej suplementacji. Ja osobiście polecam długą, stałą suplementację po ok 5g dziennie, przez co najmniej 3-4 miesiące. Obecnie odchodzi się już od suplementacji z fazą ładowania i cykli 6-8 tygodniowych na korzyść długiej suplementacji - mam tu na myśli sporty sylwetkowe.
Cykle z fazą ładowania mają większy sens w przypadku sportów siłowych, kiedy to bardziej istotny jest progres siłowy.
Jeśli chodzi o cytrulinę, to ja osobiście stosuje niemalże przez cały rok, ale tylko w dni treningowe w dawce ok 10g przed treningiem. Tą sporą porcję wrzucam do litrowej butelki. Jedną połowę wypijam 30-40' przed treningiem, a drugą połowę popijam małymi łyczkami w trakcie treningu.
Więcej na temat cytruliny znajdziesz w poniższym artykule.
Polecamy również: Co to jest cytrulina? Działanie i dawkowanie cytruliny
Pozdrawiam,
Inez Gorońska Mistrzyni Polski Bikini fitness
https://www.instagram.com/inezgoronska/?hl=pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!