Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są niskokaloryczne, zapewniają uczucie sytości na długo oraz pobudzają metabolizm.
Osoby prowadzące zdrową i zbilansowaną dietę powinny swoją dietę opierać na dobrej jakości źródłach białka i dbać o jego odpowiednią podaż. Jedzenie codziennie piersi z kurczaka co prawda dostarczy nam odpowiedniej ilości białka ale nie jest do końca dobrym wyborem. Dlaczego?
Po pierwsze, spożywanie jednego produktu na co dzień przez dłuższy okres czasu w sporych ilościach może przyczynić się do wywołania alergii bądź nietolerancji pokarmowej. Jak mówił Paracelsus "Dawka czyni truciznę", spożywając codziennie jakiś produkt nasz organizm może zacząć traktować go jak "intruza" i starać się go wyeliminować. W ten sposób możemy doświadczać różnych nieprzyjemności.
Kolejną kwestią jest to że pierś z kurczaka jest dość jałowym mięsem w porównaniu chociażby do ryb czy wołowiny. Kurczak, naturalnie jest świetnym źródłem różnych wartości jednakże nie ten "sklepowy", naładowany antybiotykami, chemią i przetworzony na wiele sposobów.
Co więcej jedzenie codziennie tego samego jest poprostu nudne i ma zły wpływ nie tylko na nasze samopoczucie ale może przyczynić się również m.in. do wyrzutów kortyzolu który ma zły wpływ na nasze zdrowie i
kształtowanie sylwetki.
Poszczególne źródła białka poza pochodzeniem, różnią się między sobą ceną, która w dzisiejszych czasach odgrywa istotną rolę. A wbrew pozorom nie zawsze jest wyznacznikiem jakości danego produktu czy w przypadku produktów białkowych ilości, czy jakości białka w nim.
Do najlepszych źródeł białka zaliczamy:
-Odżywki białkowe
-Drób
-Wołowinę
-Wieprzowinę
-Ryby
-Jaja
-Podroby
Trochę gorszym jego źródłem są również warzywa oraz nabiał.
