Szacuny
11182
Napisanych postów
51930
Na forum
25 lat
Przeczytanych tematów
57816
Cześć, lekarz zabronił mi robić wielostawów. Nie mogę używać dużego ciężaru angażując do tego brzucha. Pojawia się więc problem przy treningu nóg. Moje pytanie brzmi:
Czy robiąc przysiady na maszynie Smitha pracuje brzuch i mięśnie grzbietu czy tylko uda i pośladki?
Z góry dziękuję za pomoc
Szacuny
6313
Napisanych postów
78025
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766950
Oczywiście, że przysiady w każdej formie będą ćwiczeniami wielostawowymi/złożonymi. Wynika to z tego, że do pracy, jak sama nazwa wskazuje, używamy wiele stawów. Ruch będzie generowany z biodra, kolana, a nawet stawu skokowego. Jak już zostało wspomniane w wypowiedzi powyżej, prawie każde ćwiczenie będzie angażowało wiele stawów. Są tylko wyjątki w postaci ćwiczeń typowo izolowanych. Nie da się jednak oprzeć treningu tylko o te ćwiczenia. Sugeruję swój problem skonsultować z fizjoterapeutą i ułożyć odpowiedni plan rehabilitacji.
Szacuny
17763
Napisanych postów
132954
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1464565
To będzie ćwiczenie wilostawowe, jedynie w jakimś tam stopniu masz zapewnioną stabilizację z powodu poruszania się po prowadnicach ale nadal będą w większosci te same mięśnia pracowały
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.