Szacuny
0
Napisanych postów
18
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
78
Witam mam 13 chciałbym zacząć przygodę z boksem ponieważ u mnie w rodzinie jest to raczej tradycja z pra pra dziadka na pra dziadka i dalej ale żaden z rodziny nie zaszedł daleko w boksie, ale za to ja bym chciał tego dokonać.
Mój wzrost to 177cm i waga 66kg mam trochę doświadczenia w tym od wuja. Czy mogę zacząć w tym wieku ? U mnie w miasteczku jest Klub bokserski jakby co.
Szacuny
6
Napisanych postów
702
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
9567
zaj**isty wiek i warunki tez:D leć na boks i wojói na początku moze byc cięzko ale sie nie łam! głowa do góry! boks - jesli chce sie cos osiągnąc wogóle sport to ciągła harówka ale to daje nam power;D trenuj trenuj i sie nie poddawaj
Szacuny
7
Napisanych postów
1054
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
6563
Możesz zacząć nawet mając 30 lat. A sukcesu odnosili goście, którzy zaczynali trenować nawet po 20stce tak jak Fragomeni np. a Tym bardziej, że tradycja - a więc nie sp****** tego !
"przegrywałem całe życie... dla tego odniosłem sukces"
Szacuny
5
Napisanych postów
47
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1164
Powiem tak. Ja swój worek kupiłem po 6 miesiącach treningów i to było dość późno. Kup. Idź na sekcję, niech Ci pokażą jak uderzać, wróć do domu, ćwicz technikę. Jeśli masz kasę, kup sobie 2 hantle (zmienne obciążenie, 2x 10 kg, na allegro stoją koło 70 zł, można wiele nimi zrobić), sztangę prostą (taką co waży 6 kg, do tego ~~40 kg obciążenia), jeśli możesz to ławeczkę. Uprzedzając pytania - nie bierzesz maksa, bierzesz tak, aby zrobić serie po 10-15 powtórzeń. Ćwiczeń jest wiele, cholernie pomagają, wiem po sobie. Siłownia nie spowoduje że nie będziesz rósł, a treningi siłowe najlepiej działają w młodym wieku. Nie zaniedbuj też mięśni karku (na forum znajdziesz wiele różnych ćwiczeń). Pamiętaj o tym, że jesteś k****sko wysoki i ciężki jak na swój wiek, możesz wiele osiągnąć (ja mając 16,5 roku ważyłem 65 i miałem 180 cm. Teraz 182 i 80 kg wagi. Nie jestem gruby, nie jestem zalany, uprzedzając pytania.Pogadaj o tym ze swoim ojcem,dziadkiem/kimkolwiek z doświadczeniem - może oni dadzą Ci jakieś rady - zauważyłem, że każdy fighter ma swoje specjalne uderzenia, którymi rzadko się dzieli z kimś niespokrewnionym.
Pamiętaj, trenuj. Biegaj, uderzaj, pracuj nad balansem ręce-nogi, nad techniką - szybkość wyjdzie dzięki ćwiczeniom.
Dodatkowo dynamika -
- świetne ćwiczenie.
Powodzenia!
PS. Tak na przyszłość - nie pal. Ja na tym wiele straciłem, nie palę dopiero od 45 dni. I pamiętaj -unikaj używek[jeśli musisz to wódka>piwo], dieta- zobacz na podforum o diecie.
Boks to świetny sport, uczy pokory, szacunku do przeciwnika i trzymania emocji na wodzy.
Zmieniony przez - Velos w dniu 2012-02-25 08:24:35