
Nie każda dynia jest taka sama. W zależności od odmiany różnią się między sobą kształtem, barwą, wielkością, a także smakiem i właściwościami. Jedną z odmian dyni jest dynia o egzotycznie brzmiącej nazwie. Mowa o dyni Hokkaido, która staje się w Polsce coraz bardziej popularna. Czym charakteryzuje się dynia Hokkaido? I dlaczego warto włączyć ją do diety?
Na pierwszy rzut oka dynia Hokkaido odróżnia się od zwykłej dyni wielkością. Hokkaido jest dynią małą. Z reguły nie waży więcej niż dwa, góra trzy kilogramy. Charakteryzuje ją również piękny, intensywny, pomarańczowy kolor. Z punktu widzenia osoby przygotowującej posiłki, dynia Hokkaido jest najlepszym możliwym wyborem, jeśli chodzi o dynię, z tego prostego powodu, że nie trzeba obierać jej ze skórki. Jedyne, o co trzeba zrobić, to umycie warzywa, a po jego rozkrojeniu usunąć pestki i włókna.
Przy gotowaniu lub pieczeniu dynia Hokkaido mniej rozpada się niż dynia tradycyjna. Dlatego jeśli chcemy zrobić potrawę, w której zostaną całe kawałki dyni, wybierzmy tę odmianę. Dynie Hokkaido sprawdzają się jako składnik leczo, gulaszów i tart.
Przeczytaj całość na PoTreningu: http://potreningu.pl/articles/4938/czym-sie-rozni-dynia-hokkaido-od-zwyklej-dyni