Cze!Chcialem przedstawic chorobe polegajaca mniej wiecej na tym samym co anoreksja tylko troche w odwrotna strone(nie zmniejszaniu masy ciala,a chorobliwym jej zwiekszaniu).Wiem ze wiekszosc ludzi chodzacych na silownie lub cwiaczecych w domach w celu zwiekszenia masy miesniwowej mimo juz imponujacej muskulatury chca ja nadal powiekszac (to normalne ja tez tak mam
Jednak jak wspomnialem choroba ta ma juz bardziej dokuczliwy przebieg.Umieszcze tu artukuly ze stronek z sieci.Problem ten nie jest nowoscia ja juz sam mialem okazje zaznajomic sie z nim pare lat temu (artukul w POLITYCE z wypowiedziami kulturystow)wiec mogl byc juz poruszany na forum.Jednak uwazam ze jest to ciekawe zagadnienie i prosze o wrzucanie nowych arykoluw na temat chorob zwiazanych z uprawianiem tego sportu.Malo tego wsieci byc moze dlatego ze nie jest to jeszcze do konaca zbadane.
Formulka slownikowa:
Dysmorfofobia: intensywny lęk wynikający z przekonania o niekorzystnym wyglądzie lub budowie ciała, prowadzący do unikania związków uczuciowych, a czasem do uporczywej dążności poddania się zabiegom chirurgicznym (plastycznym).
Hasło opracowano na podstawie „Słownika Encyklopedycznego Miłość i Seks" Wydawnictwa Europa. Autor - Lew Starowicz. ISBN 83-87977-17-9. Rok wydania 1999.
Opis jednego z przypadkow (nie zwiazanych z kulturystyka):
Dysmorfofobia - opis przypadku
Dysmorfofobia jest zaburzeniem psychicznym charakteryzującym się subiektywnym uczuciem zaburzenia estetyki obrazu własnego ciała, pomimo braku widocznych defektów w wyglądzie. Przedstawiono przypadek 34-letniej kobiety, przekonanej o przekrwieniu białkówek oczu, uczuciu zmiany sylwetki ciała, pomniejszeniu biustu i powiększeniu stóp. Rozpoznanie dysmorfofobii zostało postawione na podstaw dolegliwości, po 17 latach utrzymywania się objawów dysmorfofobii. W artykule dokonano ponadto przeglądu patogenezy, obrazu klinicznego oraz leczenia dysmorfofobii.
Medicina Sportiva 5 (1): 17-22, 2001
Copyright © 2001 Medicina Sportiva
DYSMORFIA MIĘŚNIOWA JAKO PROBLEM MEDYCYNY SPORTOWEJ
MUSCLE DYSMORPHIA AS A PROBLEM OF SPORTS MEDICINE
MAREK MĘDRAŚ,
KATEDRA HIGIENY WF I MEDYCYNY SPORTU, AWF WROCŁAW
MAGDALENA SZCZĘSNY
KATEDRA I KLINIKA ENDOKRYNOLOGII I DIABETOLOGII, AM WROCŁAW
Autorzy przedstawiają na podstawie piśmiennictwa obraz kliniczny dysmorfofobii, koncentrując się na jej szczególnym rodzaju - dysmorfii mięśniowej. Istotą tego zaburzenia jest nadmierna koncentracja na zwiększaniu - "budowaniu" masy mięśniowej, która jest postrzegana jako niewystarczająca. Może to prowadzić do zaburzeń funkcjonowania w życiu społecznym, zawodowym, a nawet do utraty zdrowia. Dysmorfię mięśniową obserwuje się m.in. u kulturystów, u których może ona być przyczyną sięgania po niedozwolone środki dopingujące.
http://studia.korba.pl/raport/chore_cialo/1,5404,1140,art.html
Stronka ta opisuje troche takze ta choroba ale pod inna nazwa.
PROSZE WRZUCAC NOWE ARTYKULY.Mam nadzieje ze ten post przetrwa.PoZDRO

Formulka slownikowa:
Dysmorfofobia: intensywny lęk wynikający z przekonania o niekorzystnym wyglądzie lub budowie ciała, prowadzący do unikania związków uczuciowych, a czasem do uporczywej dążności poddania się zabiegom chirurgicznym (plastycznym).
Hasło opracowano na podstawie „Słownika Encyklopedycznego Miłość i Seks" Wydawnictwa Europa. Autor - Lew Starowicz. ISBN 83-87977-17-9. Rok wydania 1999.
Opis jednego z przypadkow (nie zwiazanych z kulturystyka):
Dysmorfofobia - opis przypadku
Dysmorfofobia jest zaburzeniem psychicznym charakteryzującym się subiektywnym uczuciem zaburzenia estetyki obrazu własnego ciała, pomimo braku widocznych defektów w wyglądzie. Przedstawiono przypadek 34-letniej kobiety, przekonanej o przekrwieniu białkówek oczu, uczuciu zmiany sylwetki ciała, pomniejszeniu biustu i powiększeniu stóp. Rozpoznanie dysmorfofobii zostało postawione na podstaw dolegliwości, po 17 latach utrzymywania się objawów dysmorfofobii. W artykule dokonano ponadto przeglądu patogenezy, obrazu klinicznego oraz leczenia dysmorfofobii.
Medicina Sportiva 5 (1): 17-22, 2001
Copyright © 2001 Medicina Sportiva
DYSMORFIA MIĘŚNIOWA JAKO PROBLEM MEDYCYNY SPORTOWEJ
MUSCLE DYSMORPHIA AS A PROBLEM OF SPORTS MEDICINE
MAREK MĘDRAŚ,
KATEDRA HIGIENY WF I MEDYCYNY SPORTU, AWF WROCŁAW
MAGDALENA SZCZĘSNY
KATEDRA I KLINIKA ENDOKRYNOLOGII I DIABETOLOGII, AM WROCŁAW
Autorzy przedstawiają na podstawie piśmiennictwa obraz kliniczny dysmorfofobii, koncentrując się na jej szczególnym rodzaju - dysmorfii mięśniowej. Istotą tego zaburzenia jest nadmierna koncentracja na zwiększaniu - "budowaniu" masy mięśniowej, która jest postrzegana jako niewystarczająca. Może to prowadzić do zaburzeń funkcjonowania w życiu społecznym, zawodowym, a nawet do utraty zdrowia. Dysmorfię mięśniową obserwuje się m.in. u kulturystów, u których może ona być przyczyną sięgania po niedozwolone środki dopingujące.
http://studia.korba.pl/raport/chore_cialo/1,5404,1140,art.html
Stronka ta opisuje troche takze ta choroba ale pod inna nazwa.
PROSZE WRZUCAC NOWE ARTYKULY.Mam nadzieje ze ten post przetrwa.PoZDRO
ZAMBO (old school bodybuilding)