Zamrażanie produktów, w tym mięsa jest tak naprawdę przedłużeniem jego przydatności do spożycia, pozwala nam zachować wartości odżywcze oraz jakość produktu.
Gdy idziemy na zakupy spożywcze, mięsa, czy ryb kupuje się zawsze więcej, dlatego mrożenie mięsa to świetny sposób na przechowanie go w dobrym stanie, przez dłuższy czas.
Warto nadmienić, iż wszystkie
rodzaje mięsa nadają się do zamrożenia. Świeży drób przechowywany może być nawet do 9 miesięcy (choć optymalnie będzie około 6 miesięcy, po późniejszym czasie mięso zaczyna „pachnieć zamrażalką”), oczywiście, jeśli trzymamy się zasad poprawnego mrożenia, należy:
- do zamrażania należy używać specjalnych woreczków do tego przeznaczonych
- przed zamrożeniem, należy usunąć nadmiar powietrza, który znajduje się w worku
- warto podpisać sobie każdy z kawałków mięsa: jego nazwę i datę zamrożenia
- dobrze jest też porcjować mniejsze kawałki, łatwiej się je wtedy odmraża
- temperatura w zamrażalniku powinna wynosić około -18stopni Celsjusza
- nie należy zamrażać mięsa, które wcześniej zostało odmrożone (warto czytać opakowania)
- nie należy również zamrażać mięsa w opakowaniach, w które są pakowania, gdyż często się do tego nie nadają.
Zamrażanie ma również inne plusy:
- pozwala zaoszczędzić sporo czasu, nie trzeba wiecznie jeździć po świeżą dostawę mięsa
- dzięki zamrożeniu kilku, różnych kawałków zawsze mamy możliwość do zrobienia kilku opcji objawowych i nie tylko
- dzięki zapasom mięsa w zamrażalniku zawsze mamy coś np.: dla niespodziewanych gości.
Po odmrożeniu takiego mięsa możemy spokojnie wykonać z niego obiad, bez obawy, że coś nam się stanie, oczywiście zamrażając, zawsze pamiętajmy o poprawnym zamrażaniu, gdyż dzięki temu unikniemy np.: zatrucia pokarmowego, które mogłoby mieć miejsce, gdy źle zamrozimy i odmrozimy mięso.
