Szacuny
1
Napisanych postów
11
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
32
Witam was serdecznie i prosze was o pomoc w zrozumieniu wyników rezonansu magnetycznego kolana, mam 20 lat , 180 cm / 77 kg
W trzonie oraz w rogu tylnym łąkotki przyśrodkowej widocznajest degeneracja II stopnia. W jamie stawowej fizjologiczna ilość płynu. Aparat więzadłowy, chrząstka stawowa oraz pozostałe widoczne na zdjeciach struktury kolana lewego są prawidłowe"
Martwi mnie ta degeneracja .... gdyby ktos mogl mi powiedzieć o co chodzi i jak sie z tym uporać.
Szacuny
180
Napisanych postów
1239
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3510
A czy byl jakis uraz skoro skierowano Cie na rezonans??
RÓg tylny łaąkotki przysrodkowej to przyczep wiezadla krzyzowego przedniego, tutaj bym sie doszukiwal jakiejs przyczyny
Szacuny
180
Napisanych postów
1239
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3510
Degeneracja czyli zmiana wzyrodnieniowa z pewnoscia na skutek tego przeciazenia. Z pewnoscia trzeba by kolano zbadac jeszcze pod wzgledem funkcji to znaczy zrobic testy dla łąkotek czy sa cale i kiedy wzmaga sie bol i tu przyczyny sie doszukac. To jedynie lekarz ortopeda lub fizjoterapeuta potrafia zrobic
Szacuny
1
Napisanych postów
11
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
32
Ok, dzieki wielkie, w tym tygodniu wybieram sie do ortopedy.
Myslalem ze sam opis w sobie tego rezonansu jest wystarczajacym do postawienia diagnozy.
Wydawalo mi sie ze gdyby byla peknieta czy cos to by to napisali, ale ja sie chyba tylko tak pocieszam.
A jeszcze jedno ? Czyli w takim razie bede musial poddać sie badaniu jeszcze jednemu zeby ocenili tą łąkotke ? Czy poprosty lekarz mi cos powie na podstawie diagnozy rezonansu ?
Szacuny
1
Napisanych postów
11
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
32
Lekarz mi powiedzial ze degeneracja lakotki 2 st nie jest niczym groznym, musze odpoczywać,
Narazie odpoczywam 6 dni, jest dobrze, podczas spoczynku nie boli, podczas ruchu też nie, planuje jeszcze przerwy 2-3 tygodnie i zaczne spowrotem truchtać po uprzednim zakupie nowych butów biegowych :)