Dieta Redukcyjna (dla ludzi otyłych)
Dieta redukcyjna jest przeznaczona dla ludzi otyłych i z nadwagą. Celem tej diety jest zmniejszenie wagi ciała.
Produkty dozwolone w diecie:
Pieczywo jasne, czerstwe, sucharek, herbatnik
Drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna, łamana, ryż
2 % mleko słodkie i zsiadłe, mleko w proszku odtłuszczone, ser biały chudy
Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze, jaja sadzone, omlety
Mięso chude: wołowina, cielęcina, wieprzowina - w bardzo ograniczonej ilości, kurczaki; ryby chude: dorsz, leszcz, płastuga, sola
Wędliny chude: szynka, polędwica, kiełbasa chuda szynkowa, parówki z ograniczonej ilości
Masło, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa wysokogatunkowa margaryna
Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree
Marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczek, zielony groszek, fasolka szparagowa, zielona sałata, cykoria, pomidory
Owoce dobrze dojrzałe bez pestek, jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, maliny, porzeczki
Cukier w bardzo ograniczonych ilościach, miód, dżem
Łagodne przyprawy: sól, sok z cytryny, koper zielony, kminek, cukier, cynamon, wanilia
Zupy niskoenergetyczne czyste - barszcz, pomidorowa, zupy jarzynowe, owocowe mało słodkie
Potrawy mięsne: gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie
Kompoty, kisiele, musy, galaretki, wszystkie potrawy z małą ilością cukru
Herbata, kawa zbożowa z mlekiem, kawa naturalna bez cukru, napoje owocowe i warzywne
Produkty zabronione:
Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, grube kasze: pęczak, gryczane, grube makarony
Przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte i topione, ser biały tłusty
Jaja gotowane na twardo i smażone
Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne
Śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny
Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy
Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby
Wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, orzechy
Groch, fasola, soczewica, bób
Ostre przyprawy ocet, pieprz, musztarda, papryka, pikle
Kapuśniak, zupa ogórkowa, grochówka, zupy zaprawione zasmażkami, zagęszczone mąką
Potrawy mięsne: smażone, duszone, pieczone tradycyjnie
Torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciasta, desery i ciasta z cukrem
mocne kakao, płynna czekolada, wszystkie napoje słodzone, napoje alkoholowe
Nie można czynić postępów, trenując więcej niż potrzebuje tego organizm.
Dieta redukcyjna jest przeznaczona dla ludzi otyłych i z nadwagą. Celem tej diety jest zmniejszenie wagi ciała.
Produkty dozwolone w diecie:
Pieczywo jasne, czerstwe, sucharek, herbatnik
Drobne kasze: manna, krakowska, jęczmienna, łamana, ryż
2 % mleko słodkie i zsiadłe, mleko w proszku odtłuszczone, ser biały chudy
Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, ścięte na parze, jaja sadzone, omlety
Mięso chude: wołowina, cielęcina, wieprzowina - w bardzo ograniczonej ilości, kurczaki; ryby chude: dorsz, leszcz, płastuga, sola
Wędliny chude: szynka, polędwica, kiełbasa chuda szynkowa, parówki z ograniczonej ilości
Masło, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa wysokogatunkowa margaryna
Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree
Marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczek, zielony groszek, fasolka szparagowa, zielona sałata, cykoria, pomidory
Owoce dobrze dojrzałe bez pestek, jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, pomarańcze, banany, maliny, porzeczki
Cukier w bardzo ograniczonych ilościach, miód, dżem
Łagodne przyprawy: sól, sok z cytryny, koper zielony, kminek, cukier, cynamon, wanilia
Zupy niskoenergetyczne czyste - barszcz, pomidorowa, zupy jarzynowe, owocowe mało słodkie
Potrawy mięsne: gotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie
Kompoty, kisiele, musy, galaretki, wszystkie potrawy z małą ilością cukru
Herbata, kawa zbożowa z mlekiem, kawa naturalna bez cukru, napoje owocowe i warzywne
Produkty zabronione:
Pieczywo razowe żytnie i pszenne, każde pieczywo świeże, grube kasze: pęczak, gryczane, grube makarony
Przetwory mleczne przekwaszone, sery żółte i topione, ser biały tłusty
Jaja gotowane na twardo i smażone
Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne
Śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny
Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy
Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby
Wszystkie owoce niedojrzałe, gruszki, śliwki, czereśnie, orzechy
Groch, fasola, soczewica, bób
Ostre przyprawy ocet, pieprz, musztarda, papryka, pikle
Kapuśniak, zupa ogórkowa, grochówka, zupy zaprawione zasmażkami, zagęszczone mąką
Potrawy mięsne: smażone, duszone, pieczone tradycyjnie
Torty i ciastka z kremem, pączki, faworki, tłuste ciasta, desery i ciasta z cukrem
mocne kakao, płynna czekolada, wszystkie napoje słodzone, napoje alkoholowe
Nie można czynić postępów, trenując więcej niż potrzebuje tego organizm.
2
sizeXL na youtube:
https://www.youtube.com/user/integer2006