Szacuny
11238
Napisanych postów
72960
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
961898
Dieta dr Budwig
W swoich założeniach opiera się na specyficznych właściwościach oleju lnianego wysoko-linolenowego, a dokładnie jednego z kwasów tłuszczowych których tenże jest źródłem, kwasu alfa-linolenowego. Zdaniem autorki odpowiednia podaż w/w składnika diety, przy zachowaniu odpowiedniej higieny żywienia, jest gwarancją nie tylko smukłej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowia. Dr Budwig poleca spożywanie specjalnej pasty serowo-lnianej, jako nieodłącznego elementu jadłospisu. Z diety należy też wykreślić wszelkie rafinowane tłuszcze, wysoko-przetworzoną żywność, a także tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Zabronione są teką ze konserwanty, barwniki i inne „podejrzane" dodatki do żywności. Autorka odradza również smażenie potraw. Jadłospis należy komponować w oparciu o nisko-przetworzoną, naturalną żywność a potrawy wzbogacać wspomnianą pastą na którą przepis podajemy poniżej.
5 łyżek oleju na 100g chudego sera wiejskiego (cottage), doprawiamy pieprzem i solą, przechowujemy w lodówce.
Mimo iż literatura naukowa wspiera tezę wg której kwasy tłuszczowe omega-3 spożywane w odpowiedniej dawce przyczyniały się wyraźnie do zachowania zdrowia i dobrej formy fizycznej i psychicznej, o tyle nie koniecznie dowodzi deklarowanej skuteczności w tym względnie zaleceń żywieniowych dr Budwig.
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
81
Dopisałabym, że olej lniany musi być wysokiej jakości, najlepiej z certyfikatem ekologicznym, spożyć trzeba go w ciągu 3 miesięcy po otwarciu, przechowywać w lodówce. Olej z serkiem należy zmiksować i to przez około 5 minut, ponieważ wtedy rozbije się go na drobne cząsteczki a białko pomoże w jego wchłanianiu. Doprawić można czym się chce, można nawet dodać miodu i zjadać na słodko, albo polewać nim desery jak sosem. Profilaktycznie należy zjadać codziennie 5 łyżek takiej pasty. Dobrze jest przygotować ją sobie wieczorem, wstawić na noc do lodówki i rano zjeść np. z chlebem.
Szacuny
8
Napisanych postów
1560
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
32580
Ja z kolei słyszałem, że owa dieta jest polecana osobom, które zachorowały na raka a także w jego profilaktyce. Nie wiem na ile to prawda, nie wiem jak to się ma w praktyce, ale kilka osób już mi tę teorię powtórzyło. Z tym, że owa pasta serowa to musiał być olej lniany z koniecznie twarogiem a nie z serkiem wiejskim.
"Jeśli wrogowie cię chwalą, musiałeś popełnić błąd"
August Bebel
Szacuny
4
Napisanych postów
143
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
3051
Właśnie zaczynam stosować. Słyszałem wiele dobrego więc startuje. Butelka 1l - ok. 40zł. Stosowanie 30g dziennie, co daje butle 1l na ok. 1 miesiąc. Dodam iż bez niego nie udawało mi się nigdy spożywać kwasów tłuszczowych w proporcjach 1/1/1. Zobaczymy jakie da efekty...
Szacuny
4
Napisanych postów
143
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
3051
Jego smak mnie troszkę odrzuca, nie pije go samodzielnie (choć znam osoby co tak piją). A więc dodaje go do (przeważnie gotowanego) mięsa jak wystygnie, lub mieszam z twarogiem. U mnie występuje w każdych posiłkach, oprócz porannych i okołotreningowych.