Witam,
od 8 roku leczyłam się na niedoczynność tarczycy. W zeszłym roku zdiagnozowano u mnie hashimoto. Od zawsze miałam nadwagę, teraz to już otyłość według BMI. Mam ogromny problem, nawet nie tyle co zrzucić wagę, ale żeby ją utrzymać. Stosowałam kilka lat temu dietę dukana - owszem ładnie schudłam, potem jeszcze ładniej przybrałam, niestety dopiero po czasie zorientowałam się jak ta dieta zniszczyła mój organizm. Potem były różne diety z ograniczaniem kalorii - najpierw spadało kilka kg, potem stało, albo waga rosła. W zeszłym roku, zanim dowiedziałam się, że nie powinnam ze względu na hashimoto byłam na low carbie razem z moim facetem. Kiedy jemu spadało 5kg, mi spadał 1kg. Na początku było okej, dopiero po kilku tygodniach zaczęłam się kiepsko czuć. Kiedy ważyłam mniej często biegałam, teraz niestety bolą mnie kolana.
Zastanawiam się czy odpowiednią dietą dla mnie nie byłaby dieta bez zbóż i cukru. Czytałam ostatnio "Życie bez pszenicy" i spodobała mi się ta dieta. Od wczoraj wprowadziłam ją w życie. Do tego oczywiście ćwiczenia. Mam w domu rower stacjonarny, ławeczkę, gryfy i hantle. Ale nie wiem jaki trening będzie odpowiedni. Pracę mam raczej siedząca.
Prosiłabym o jakieś rady co do diety i treningu przy mojej chorobie. Niestety jedząc około 1600kcal i jeżdżąc na rowerku około 45-60min moja waga rośnie.
****DANE PODSTAWOWE***************************************
NICK: slonecznik89
NIEPRZERWANY[CAŁKOWITY] STAŻ TRENINGOWY:
****PARAMTERY OBWODÓW*************************************
WAGA CIAŁA: 90
WZROST: 166
OBWÓD RAMIENIA:
OBWÓD ŁYDKI:
OBWÓD UDA:
OBWÓD BIODER:
OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA:
OBWÓD TALI
OBWÓD KLATKI PIERSIOWEJ:
****CEL*************************************************
CO CHCESZ OSIĄGNĄĆ PO PRZEZ DIETĘ I TRENING?
Zrzucić około 20kg
****STAN ZDROWIA*****************************************
CHOROBY PRZEWLEKŁE: hashimoto
PRZEBYTE KONTUZJE:
WADY POSTAWY:
ALERGIE:
PROBLEMY ZDROWOTNE NIEWIADOMEGO POCHODZENIA:
CZY REGULARNIE MIESIACZKUJESZ? tak
CZY PRZYJMUJESZ TABLEKI ANTYKONCPECYJNE? tak
CZY PRZYJMUJESZ LEKI Z PRZEPISU LEKARZA? nie
****PYTANIA DODATKOWE**********************************
CZY STOSUJESZ SUPLEMENTY: nie
CZY STOSOWAŁAŚ DO TEJ PORY JAKIEŚ DIETY (JAKIE/KIEDY/JAK DŁUGO) dukan - około 3 miesiące, dieta 1200kcal około 2m-ce, low carb około 2m-ce
****DIETA*************************************************
JAK WYGLĄDA TWOJE ODŻYWIANIE OBECNIE - zrzut kilku dni z dziennika żywieniowego na www.potreningu.pl?
Śniadanie: musli z mlekiem/kanapki/jajecznica
W pracy: kanapka
Obiad: makaron z sosem/ chińszczyzna/ sałatki
Kolacja: czasami w ogóle, najczęsciej jakaś zupa
CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ?
tyję
****SPRZĘT**********************************************
PROFESJONALNA SIŁOWNIA: NIE
****TRENING**********************************
JAK WYGLĄDA TWÓJ OBECNY TRENING - podaj nazwy ćwiczeń, ilość serii, ilość powtórzeń w seriach, obciążenia w kolejnych seriach
rower stacjonarny
ZDJĘCIA
w pozycji neutralnej przodem, bokiem i tylem.
od 8 roku leczyłam się na niedoczynność tarczycy. W zeszłym roku zdiagnozowano u mnie hashimoto. Od zawsze miałam nadwagę, teraz to już otyłość według BMI. Mam ogromny problem, nawet nie tyle co zrzucić wagę, ale żeby ją utrzymać. Stosowałam kilka lat temu dietę dukana - owszem ładnie schudłam, potem jeszcze ładniej przybrałam, niestety dopiero po czasie zorientowałam się jak ta dieta zniszczyła mój organizm. Potem były różne diety z ograniczaniem kalorii - najpierw spadało kilka kg, potem stało, albo waga rosła. W zeszłym roku, zanim dowiedziałam się, że nie powinnam ze względu na hashimoto byłam na low carbie razem z moim facetem. Kiedy jemu spadało 5kg, mi spadał 1kg. Na początku było okej, dopiero po kilku tygodniach zaczęłam się kiepsko czuć. Kiedy ważyłam mniej często biegałam, teraz niestety bolą mnie kolana.
Zastanawiam się czy odpowiednią dietą dla mnie nie byłaby dieta bez zbóż i cukru. Czytałam ostatnio "Życie bez pszenicy" i spodobała mi się ta dieta. Od wczoraj wprowadziłam ją w życie. Do tego oczywiście ćwiczenia. Mam w domu rower stacjonarny, ławeczkę, gryfy i hantle. Ale nie wiem jaki trening będzie odpowiedni. Pracę mam raczej siedząca.
Prosiłabym o jakieś rady co do diety i treningu przy mojej chorobie. Niestety jedząc około 1600kcal i jeżdżąc na rowerku około 45-60min moja waga rośnie.
****DANE PODSTAWOWE***************************************
NICK: slonecznik89
NIEPRZERWANY[CAŁKOWITY] STAŻ TRENINGOWY:
****PARAMTERY OBWODÓW*************************************
WAGA CIAŁA: 90
WZROST: 166
OBWÓD RAMIENIA:
OBWÓD ŁYDKI:
OBWÓD UDA:
OBWÓD BIODER:
OBWÓD NA WYSOKOŚCI PĘPKA:
OBWÓD TALI
OBWÓD KLATKI PIERSIOWEJ:
****CEL*************************************************
CO CHCESZ OSIĄGNĄĆ PO PRZEZ DIETĘ I TRENING?
Zrzucić około 20kg
****STAN ZDROWIA*****************************************
CHOROBY PRZEWLEKŁE: hashimoto
PRZEBYTE KONTUZJE:
WADY POSTAWY:
ALERGIE:
PROBLEMY ZDROWOTNE NIEWIADOMEGO POCHODZENIA:
CZY REGULARNIE MIESIACZKUJESZ? tak
CZY PRZYJMUJESZ TABLEKI ANTYKONCPECYJNE? tak
CZY PRZYJMUJESZ LEKI Z PRZEPISU LEKARZA? nie
****PYTANIA DODATKOWE**********************************
CZY STOSUJESZ SUPLEMENTY: nie
CZY STOSOWAŁAŚ DO TEJ PORY JAKIEŚ DIETY (JAKIE/KIEDY/JAK DŁUGO) dukan - około 3 miesiące, dieta 1200kcal około 2m-ce, low carb około 2m-ce
****DIETA*************************************************
JAK WYGLĄDA TWOJE ODŻYWIANIE OBECNIE - zrzut kilku dni z dziennika żywieniowego na www.potreningu.pl?
Śniadanie: musli z mlekiem/kanapki/jajecznica
W pracy: kanapka
Obiad: makaron z sosem/ chińszczyzna/ sałatki
Kolacja: czasami w ogóle, najczęsciej jakaś zupa
CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ?
tyję
****SPRZĘT**********************************************
PROFESJONALNA SIŁOWNIA: NIE
****TRENING**********************************
JAK WYGLĄDA TWÓJ OBECNY TRENING - podaj nazwy ćwiczeń, ilość serii, ilość powtórzeń w seriach, obciążenia w kolejnych seriach
rower stacjonarny
ZDJĘCIA
w pozycji neutralnej przodem, bokiem i tylem.