Dieta orientalna
Program żywieniowy inspirujący się kuchnią i filozofią dalekiego wschodu, jednak oparty na wiedzy zachodniego lekarza, dr Haya. Zastosowanie reguł diety orientalnej - przede wszystkim przyjmowanie pokarmów w odpowiednich relacjach, wg zapewnień entuzjastów umożliwia zrzucenie około 3 kg tygodniowo, przy jednoczesnych efektach „ubocznych" tj. wzrost witalności, poprawa samopoczucia, zwiększenie odporności organizmu na infekcje. Nie jest konieczne skrupulatne przeliczanie kalorii czy odmierzanie ilości spożywanych pokarmów, należy skoncentrować się na tym, aby sam proces gubienia zbędnych kilogramów nie był zbyt stresujący . Dlatego wśród wytycznych znajdziemy między innymi: konieczność powolnego jedzenia i przeżuwania kęsów, dopuszczalna jest lampka wina lub piwa do obiadu czy kolacji. Naczelną zasadą diety orientalnej jest odpowiedni sposób komponowania posiłków przy pomocy trzech grup pokarmów:
* Białkowych - chudy nabiał, jaja, mięso, owoce morza, ryby, soja
* Węglowodanowych- chleb, makaron (sojowy, razowy), ryż (długi, dziki), słodkie owoce ( np. banany, figi suszone, rodzynki), soczyste owoce (cytryny, kiwi, jabłka, maliny, truskawki)
* Neutralnych- grzyby, masło, oleje, orzechy, pełnomleczne produkty, przyprawy, warzywa
Pokarmów białkowych nie należy łączyć z węglowodanowymi, natomiast produkty zarówno z grupy białkowej jak i węglowodanowej dobrze komponują się z pokarmami z grupy neutralnej.
Przykładowe menu
Owocowe śniadanie :
Wskazane jest wypicie filiżanki herbaty zielonej, czarnej lub jaśminowej. Następnie jemy owoce do momentu, aż odczujemy, że jesteśmy syci. Do wyboru mamy : ananas, jeżyny, kiwi, gruszki, jabłka, mango, morele, maliny, nektarynki, pomarańcze, śliwki. Dopuszczalny jest też sok ze świeżo wyciśniętych owoców.
Przekąski w ciągu dnia (do wyboru):
* Rano i południe: 1 gruszka, 1 jabłko, pół szklanki maślanki, pół szklanki soku owocowego bez dodatku cukru
* Popołudnie i wieczór: 1 niewielki banan, 15 g rodzynek, 30 g suszonych owoców
* Cały dzień: pół szklanki kefiru, pół szklanki soku pomidorowego, szklanka warzywnego bulionu, niewielka kalarepka, niewielki ogórek, kawałek selera naciowego, 20g orzechów, 20g jagodowych owoców
Białkowy obiad (do wyboru):
* Ryba z jarzynami pieczona w foli
* Sałatka tajska (olej sezamowy, olej słonecznikowy, sos sojowy, sól, pieprz, sok cytrynowy, dymka, chili, pokrojona pierś z kurczaka, zielona sałata)
* Tofu z bazylią
* Wołowina w jarzynach
Węglowodanowe kolacje (do wyboru):
* Ryż z jarzynami
* Jarzynowe curry
* Soczewica ze szpinakiem
* Jarzyny z pikantnym sosem
* Warzywne risotto z chili
Program żywieniowy inspirujący się kuchnią i filozofią dalekiego wschodu, jednak oparty na wiedzy zachodniego lekarza, dr Haya. Zastosowanie reguł diety orientalnej - przede wszystkim przyjmowanie pokarmów w odpowiednich relacjach, wg zapewnień entuzjastów umożliwia zrzucenie około 3 kg tygodniowo, przy jednoczesnych efektach „ubocznych" tj. wzrost witalności, poprawa samopoczucia, zwiększenie odporności organizmu na infekcje. Nie jest konieczne skrupulatne przeliczanie kalorii czy odmierzanie ilości spożywanych pokarmów, należy skoncentrować się na tym, aby sam proces gubienia zbędnych kilogramów nie był zbyt stresujący . Dlatego wśród wytycznych znajdziemy między innymi: konieczność powolnego jedzenia i przeżuwania kęsów, dopuszczalna jest lampka wina lub piwa do obiadu czy kolacji. Naczelną zasadą diety orientalnej jest odpowiedni sposób komponowania posiłków przy pomocy trzech grup pokarmów:
* Białkowych - chudy nabiał, jaja, mięso, owoce morza, ryby, soja
* Węglowodanowych- chleb, makaron (sojowy, razowy), ryż (długi, dziki), słodkie owoce ( np. banany, figi suszone, rodzynki), soczyste owoce (cytryny, kiwi, jabłka, maliny, truskawki)
* Neutralnych- grzyby, masło, oleje, orzechy, pełnomleczne produkty, przyprawy, warzywa
Pokarmów białkowych nie należy łączyć z węglowodanowymi, natomiast produkty zarówno z grupy białkowej jak i węglowodanowej dobrze komponują się z pokarmami z grupy neutralnej.
Przykładowe menu
Owocowe śniadanie :
Wskazane jest wypicie filiżanki herbaty zielonej, czarnej lub jaśminowej. Następnie jemy owoce do momentu, aż odczujemy, że jesteśmy syci. Do wyboru mamy : ananas, jeżyny, kiwi, gruszki, jabłka, mango, morele, maliny, nektarynki, pomarańcze, śliwki. Dopuszczalny jest też sok ze świeżo wyciśniętych owoców.
Przekąski w ciągu dnia (do wyboru):
* Rano i południe: 1 gruszka, 1 jabłko, pół szklanki maślanki, pół szklanki soku owocowego bez dodatku cukru
* Popołudnie i wieczór: 1 niewielki banan, 15 g rodzynek, 30 g suszonych owoców
* Cały dzień: pół szklanki kefiru, pół szklanki soku pomidorowego, szklanka warzywnego bulionu, niewielka kalarepka, niewielki ogórek, kawałek selera naciowego, 20g orzechów, 20g jagodowych owoców
Białkowy obiad (do wyboru):
* Ryba z jarzynami pieczona w foli
* Sałatka tajska (olej sezamowy, olej słonecznikowy, sos sojowy, sól, pieprz, sok cytrynowy, dymka, chili, pokrojona pierś z kurczaka, zielona sałata)
* Tofu z bazylią
* Wołowina w jarzynach
Węglowodanowe kolacje (do wyboru):
* Ryż z jarzynami
* Jarzynowe curry
* Soczewica ze szpinakiem
* Jarzyny z pikantnym sosem
* Warzywne risotto z chili
http://www.sfd.pl/TEST_spalacz_REDOX_EXTREME-t1165501-s45.html - redukcja 2018
http://www.sfd.pl/-t1090712-s450.html -> blog treningowy