Raczej tak... nie interesuje sie specjalnie slodzikami. Raczej zwiazki chemiczne mnie kreca

ze wzgledu na studia i prace.
Wiem, ze stosuje sie tez acesulfam, ale to taki sam szit. Znana jest tez sacharyna, ale nie wiem czemu nikt nie probuje pociagnac tego tematu przy okazji slodzikow i produktow light. Jest praktycznie nieszodliwa i bardzo wydajna.
Stosuje sie natomiast pochodna popularnej sacharozy -suklaroze jest rowniez szkodliwa (zwiazki chloroglukozy i chlorofruktozy, ktore powstaja podczas rozpadu sa baaardzo ciezkie dla organizmu). Mniej popularne i raczej w przemysle spozywczym stosowane jako dodatek slodzacy to
Cyklamat (zbyt malo wydajny by stosowany byl jako slodzik) i Malitol, ktory z tego co slyszalem, jest drozszy w przetwarzaniu niz aspartam, acesulfam i inne dlatego nie korzysta sie z niego tak czesto. A jest praktycznie nieszkodliwy. No oczywiscie wszystkie sztuczne substancje slodzace przyczyniaja sie do powstawania prochnicy
Wszystkie te zwiazki sa w tej samej "rodzinie" jezeli chodzi o kody spozywcze: 950, 952, 953, 955 itp.
A i jeszcze zdanie wyjasnienia: wszystkie te zwiazki sa slodzikami (ale to jest okreslenie chemiczne, nie oznacza slodzika takiego w pastylkach, po prostu korzysta sie z nich jako subst. slodzace w niektorych produktach spozywczych). Osobiscie w sklepie nie spotkalem sie z pastylkowym czy proszkowym "slodzikiem" do dan na bazie czegos innego niz aspartam.
A sam aspartam jest najpopularniejszy, pojawia sie przede wszystkim we wszystkich produktach "light" i w tabletkach musujacych czesto. Trzeba pilnowac takich rzeczy niestety, bo media mowia to co im kaza. A gdyby aspartam wycofano z produkcji to baaardzo duzo firm na calym swiecie stracilo by na tym.
Powolano teraz odpowiednia komisje do dokladnych testow, zeby okreslic stopien rakotworczosci aspartamu, ale obawiam sie, ze producenci posmaruja tam gdzie trzeba i koniec.
A o szkodliwych reakcjach zachodzacych w organizmie przy udziale metanolu nikt juz mowic nie bedzie, bo do ludzi trafia niestety tylko jak slysza "rak". A tymczasem oprocz ewentualnego nowotworu. przede wszystkim zachodza nieodwracalne zmiany w mozgu, tzw. zryta bania!