Płeć : mężczyzna
Wiek : 27
Waga : 113
Wzrost : 183
Obwód klatki : ??
Obwód ramienia : ??
Obwód talii : ??
Obwód uda : ??
Obwód łydki : ??
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 25%+
Aktywność w ciągu dnia : praca
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x-4x w tygodniu siłownia - FBW, 20-30 min aerobów po treningu. 1x box fit.
Odżywianie : ograniczenie węglowodanów, więcej warzyw, białka
Cel : redukcja rozłożona w czasie 0.5k na tydzień byłoby w sam raz
Ograniczenia żywieniowe : toleruję wszystko :)
Stan zdrowia : zdrowy, choć przeciążony wagą.
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia (fbw), lekkie aeroby - szybki chód, lekki trucht.
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty :
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : można, ale teraz jeszcze nei trzeba
Stosowane wcześniej diety : brak - po prostu ograniczanie cukrów.
Witam,
około 2 miesięcy temu zacząłem chodzić na siłownię oraz zacząłem lepiej się odżywiać. Zrezygnowałem ze słodyczy, chleba, bułek przerzuciłem się na chleb ciemny w niewielkich ilościach. Przestałem jeść ziemniaki, dodałem więcej kurczaka, warzyw, ogólnie zacząłem jeść "zdrowiej".
Gdy zaczynałem miałem 119kg na liczniku, tą dietą zszedłem do poziomu 113kg. Czuję się lepiej, mam zauważalny przyrost mieśni, które nadal kryją się pod pewną warstwą tłuszczu. Spadły mi obwody, bo spodnie zaczęły opadać. Dobry start jak na 2 miesiące, ale chciałbym to teraz usystematyzować.
W związku z tym otworzyłem ten temat, aby dowiedzieć się kilku istotnych informacji.
Z kalkulatora wynika, że dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 3500 kcal.
1. Myślę, że rozsądnie byłoby przyjmować 2700kcal??
2. Jak powinny wyglądać proporcje B/W/T dla mojej wagi? Przyjmuję, że 2/1/2 powinno być w porządku?
3. Czy tłuszcze można łączyć? Tzn trochę zwięrzęcych z mięsa, trochę rybich z ryb i trochę roślinnych (rzepak/ lniany) a na dodatek jeszcze awokado?
Dzięki za pomoc, jak ustalę proporcję, dodam dietę, a potem dziennik. Pozdro.
Wiek : 27
Waga : 113
Wzrost : 183
Obwód klatki : ??
Obwód ramienia : ??
Obwód talii : ??
Obwód uda : ??
Obwód łydki : ??
Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : 25%+
Aktywność w ciągu dnia : praca
Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x-4x w tygodniu siłownia - FBW, 20-30 min aerobów po treningu. 1x box fit.
Odżywianie : ograniczenie węglowodanów, więcej warzyw, białka
Cel : redukcja rozłożona w czasie 0.5k na tydzień byłoby w sam raz
Ograniczenia żywieniowe : toleruję wszystko :)
Stan zdrowia : zdrowy, choć przeciążony wagą.
Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia (fbw), lekkie aeroby - szybki chód, lekki trucht.
Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty :
Czy możliwe jest wprowadzenie suplementów : można, ale teraz jeszcze nei trzeba
Stosowane wcześniej diety : brak - po prostu ograniczanie cukrów.
Witam,
około 2 miesięcy temu zacząłem chodzić na siłownię oraz zacząłem lepiej się odżywiać. Zrezygnowałem ze słodyczy, chleba, bułek przerzuciłem się na chleb ciemny w niewielkich ilościach. Przestałem jeść ziemniaki, dodałem więcej kurczaka, warzyw, ogólnie zacząłem jeść "zdrowiej".
Gdy zaczynałem miałem 119kg na liczniku, tą dietą zszedłem do poziomu 113kg. Czuję się lepiej, mam zauważalny przyrost mieśni, które nadal kryją się pod pewną warstwą tłuszczu. Spadły mi obwody, bo spodnie zaczęły opadać. Dobry start jak na 2 miesiące, ale chciałbym to teraz usystematyzować.
W związku z tym otworzyłem ten temat, aby dowiedzieć się kilku istotnych informacji.
Z kalkulatora wynika, że dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 3500 kcal.
1. Myślę, że rozsądnie byłoby przyjmować 2700kcal??
2. Jak powinny wyglądać proporcje B/W/T dla mojej wagi? Przyjmuję, że 2/1/2 powinno być w porządku?
3. Czy tłuszcze można łączyć? Tzn trochę zwięrzęcych z mięsa, trochę rybich z ryb i trochę roślinnych (rzepak/ lniany) a na dodatek jeszcze awokado?
Dzięki za pomoc, jak ustalę proporcję, dodam dietę, a potem dziennik. Pozdro.