Szacuny
0
Napisanych postów
34
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
233
Witam serdecznie was forumowicze
Mam parę pytań i nie bardzo na nie umiem odpowiedź na forum zbalezc
Byłem dość długo na odżywianiu typowo mięsno warzywnym bo mam nietolerke glutenu, zacząłem ćwiczyć przyszło mi 5kg mięśni i mam 75kg przy 177cm
Zaczalem się interesować tematem, okazało się że jadłem bardzo mało, słabo bo może 70g białka i warzywa, tłuszczu prawie wcale
Tera jem tak że mam 1.5g białka z 3.5g tłuszczy i 1.5g wegli czyli jakos
110g białka 300g tłuszczy i 100-150g wegli ogólnie 3400kalorii
Dużo lepiej mi na tym, nie ma co się dziwic bo dodałem energię do jadłospisu i nie jem na pale.
Pytanie bo różne wersje widzę
Po czym poznać że mam odpowiednią ilość białka w diecie, lub że za mało? Bo niby 2g na kilogram zaleca ie w low carb
I mam wrażenie że lekko wodę, może Tłuszczyk przy 12% otluszczenia zaczynam lapac. To znaczy że mięśnie zaczną rosnąć? Bo z, podwieszonym artykułem pisze żebym dodal 800-1200 kalorii,, to bym musiał ponad 4000 jesc
Uproszcze pytanie, po czym poznać że dobrze dobrane makro?
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6313
Napisanych postów
78010
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766861
Nie jest istotny bilans jednego posiłku, czy nawet dnia. Ważne ile będziesz spożywał w dłuższej perspektywie. Ilości kalorii i składników odżywczych jak najbardziej warto rozkładać tak jak nam pasuje. Nie zawsze uda się zjeść danego dnia zakładane ilości kalorii, czy makroskładników. I co wtedy? Pomijasz to? Zdecydowanie nie. Wtedy, kiedy możesz, to po prostu zjadasz dodatkowo ilości, których nie udało się Tobie spożyć wcześniej. Kwestia tego, żeby zbilansować to wszystko tak, aby Tobie pasowało.
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
na logikę: jesz więcej niż potrzebujesz - nabierasz masy, jesz mniej - ubywa, to czy w mięśnie czy w tłuszcz zależy od treningu siłowego, mieśnie i organizm muszą wiedzieć, że mają się regenerować i nadbudowywać, normalnie dodawałbyś z węgli, a w przypadku diety tłuszczowej dodajesz tłuszczy
6313
Napisanych postów
78010
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766861
Pomiary obwodów ciała co jeden, dwa tygodnie rano na czczo są podstawą określenia tego jakie są efekty kształtowania sylwetki. Bez tego niestety nic nie będziesz w stanie stwierdzić.
Do zapotrzebowania kalorycznego dodajesz około 400 kalorii i obserwujesz. Jak obwody nie idą w górę, to zwiekszasz kalorie np. o 150-200 i dalsza obserwacja.
Niestety bez względu na to jaki rodzaj diety wybierzesz, to trzeba liczyć się z tym, że gdy celem jest budowa masy mięśniowej, zwiększy się również ilość tkanki tłuszczowej.
Szacuny
0
Napisanych postów
34
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
233
okej, a jezeli trening jest dobry, wydaje dobry bodziec - teoretycznie To nie ma prawa zdarzyc się tak, ze po 2 tyg cwiczen , w pomiarach tylko w pasie sie zwiekrzy obwod? - jezeli tak bedzie, to znaczy ze budulca braklo a kalorii bylo odpowiednio?
Chodzi mi o to, czy jest cos takiego jak za maly nadmiar kalorii ktoruy tylko tluszcz tworzy
Szacuny
29773
Napisanych postów
27256
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
384609
nie ma czegoś takiego, że jak masz 100kcal więcej to idzie tylko w tłuszcz, a jak 200kcal to w mięśnie, organizm jak będzie wiedział, że ma regenerować i nadbudowywać mięśnie to tam bedzie wykorystywał nadwyżkę, jeżeli uzna że nadwyżka zbędna to będzie odkładał w formie tłuszczu na "gorsze czasy"
6313
Napisanych postów
78010
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
766861
Jeżeli obwód w pasie będzie rósł zbyt szybko w stosunku do innych obwodów ciała, to znaczy, że dodałeś zbyt dużo kalorii. Wtedy należy odjąć ich trochę że źródeł energii lub dodać aktywność fizyczną.
Białko 2 gramy na kilogram masy ciała. Takie są zalecenia i tutaj nic nie należy zmieniać.
Oczywiście od dżemy o diecie zbilansowanej lub low carb. W temacie wspomniałeś o ketogenicznej, ale założenia, o których piszesz dalej nie mają z nią zbyt wiele wspólnego.
Szacuny
0
Napisanych postów
34
Na forum
5 lat
Przeczytanych tematów
233
DJ dodo ale ja masę robię, wegle mi nei szkodza
Domer Wlasnie chyba jestem w tej całej ketozie, bo specjalnie poszedlem do apteki po paski i lekko mi barwia się A na noc jem 100g ryżu itp, trening kończę o 18 a sypiam o 22 to tak wychodzi Trener z, YouTube zaleca 1.5g białka czyli jak dodam do 2g to po prostu nie będzie keto a low carb?