Gotowana pierś z kurczaka z ryżem to niemalże posiłek kultowy wśród osób trenujących siłowo.
Nie ma w tym posiłku nic złego. Z pewnością jednak nie jest to jednak również jedyna możliwość, na jaką możemy pozwolić sobie będąc na diecie.
Warto urozmaicać swoje menu i włączać do niego różne produkty.
Ograniczając się nieustannie jedynie do piersi z kurczaka i białego ryżu pozbawiamy się wielu cennych składników odżywczych. W dłuższej perspektywie czasu takie postępowanie wydaje się być mało racjonalne.
Włącz do diety różne rodzaje mięsa jak również podroby, ryby oraz jajka.
Nie ograniczaj się jedynie do piersi z kurczaka.
Alternatywą dla piersi z kurczaka jest mięso z ud kurczaka. Mięso to nie jest dużo bardziej tłuste niż piersi. Jest natomiast dużo mniej suche po przyrządzeniu.
Przykładowo
100g mięsa z ud kurczaka dostarcza 125kcal. Znajdziemy w nich 17.8g białka i 6g tłuszczu.
Dla porównania
100g piersi z kurczaka dostarcza 99 kcal. Znajdziemy w niej 21g białka i około 1,5g tłuszczu.
Alternatywnie warto włączyć do diety również wieprzowinę oraz wołowinę.
Przykładowo 100g schabu wieprzowego dostarcza 146kcal. Znajdziemy w nim aż 25,7g białka i około 4,7g tłuszczu.
Warto sięgać również po polędwiczkę wieprzową. 100g tego mięsa dostarcza 109 kcal. Znajdziemy w nim 21g białka oraz 2,2g tłuszczu.
Zaletą włączenia do diety innych mięs niż pierś z kurczaka, jest to, iż są one dużo bardziej bogate w witaminy z grupy B oraz żelazo.
Pomysły na niskokaloryczne sosy
Jednym z najlepszych i najprostszych pomysłów jest przygotowanie do mięsa i ryżu sosu pomidorowego. Najlepiej przyrządzić go na bazie passaty pomidorowej, w której składzie w około 99% znajdują się pomidory. Taką passatę możemy doprawić według własnych upodobań. Świetnie sprawdzi się ostra papryka, czosnek i zioła prowansalskie. Doprawioną passatę podgrzewamy i polewamy nią mięso z ryżem.
Do mięs i sałatek serwować możemy również wszelkiego rodzaju
sosy na bazie jogurtu naturalnego.
Jogurt naturalny wymieszany z musztardą lub jogurt doprawiony solą, czosnkiem z dodatkiem świeżego ogórka z pewnością urozmaicą danie.
