Ostatnio zrobiłem dip a'la Walden Farms o smaku czekoladowym, którego sposób wykonania znalazłem na innym forum.
Potrzebne składniki:
- Guma ksantanowa (około 5g)
- Klej Spożywczy (około 5g)
- Szczypta soli
- słodzik wedle uznania (na moje kolo 30tabletek wystarczy)
- 500ml wody
- 15g Kakao
można dodać aromatu spożywczego na bazie glikolu o smaku czekoladowym.
Sposób wykonania:
Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki (kakao, guma ksantanowa, klej spożywczy, sól), mieszamy je rozpuszczamy slodzik w około 100ml ciepłej wody dodajemy do rozpuszczonego słodzika 400ml zimnej wody i wlewamy do suchych składników mieszając najlepiej blenderem z końcówką do "ubijania piany".
W smaku jest bardzo dobre, na prawdę polecam. Kombinowałem również z aromatami spożywczymi w proszku o smaku (kawa, kokos, brzoskwinia, toffie) muszę przyznać że tylko toffie dawało radę ale nie trzymałem w lodówce i po 4dniach strasznie się zepsuł smak, nie wiem co by było gdybym trzymał w lodówce. No i kolor jest trochę odrażający bo przeźroczysty, ale jak to się mówi ma smakować a nie wyglądać :)
P.S. w zależności od ilości wody wyjdzie nam albo dip albo sos
Potrzebne składniki:
- Guma ksantanowa (około 5g)
- Klej Spożywczy (około 5g)
- Szczypta soli
- słodzik wedle uznania (na moje kolo 30tabletek wystarczy)
- 500ml wody
- 15g Kakao
można dodać aromatu spożywczego na bazie glikolu o smaku czekoladowym.
Sposób wykonania:
Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki (kakao, guma ksantanowa, klej spożywczy, sól), mieszamy je rozpuszczamy slodzik w około 100ml ciepłej wody dodajemy do rozpuszczonego słodzika 400ml zimnej wody i wlewamy do suchych składników mieszając najlepiej blenderem z końcówką do "ubijania piany".
W smaku jest bardzo dobre, na prawdę polecam. Kombinowałem również z aromatami spożywczymi w proszku o smaku (kawa, kokos, brzoskwinia, toffie) muszę przyznać że tylko toffie dawało radę ale nie trzymałem w lodówce i po 4dniach strasznie się zepsuł smak, nie wiem co by było gdybym trzymał w lodówce. No i kolor jest trochę odrażający bo przeźroczysty, ale jak to się mówi ma smakować a nie wyglądać :)
P.S. w zależności od ilości wody wyjdzie nam albo dip albo sos