r102Według mojej wiedzy być może nieprawidłowej zarówno białe pieczywo jak i ryż biały bo o nim to mówię to węglowodany proste i przyswajają się niestety tak samo szybko. Błonnika biały praktycznie też nie posiada. Zostaje kwestia mikrolementów które wymieniasz. Tutaj sie nie ustosunkuje bo nie znam ilości witamin itp w pieczywie czy ryżu. Sprawdze to :) Pytam nie po to by badać zagadnienia teoretyczne tylko choruje na rzadka chorobe ktora uniemozliwia mi jedzenie innych wegli niz te proste. ( ryz bialy , biale pieczywo) btw cukrów też musze unikać.
Dlatego zastawiam się czy jest jakaś wyższość ryżu białego nad pieczywem białym bo tylko w tym niestety mogę sie obracać.
Tak czy inaczej dzięki za odpowiedz. Wymieniłeś pare rzeczy które posprawdzam . Fajnie jakby odezwał się jeszcze ktoś.
Zmieniony przez - r102 w dniu 2014-08-19 19:44:30
Do najbardziej wartościowych źródeł węglowodanów złożonych – zaliczamy zboża, warzywa bogate w skrobię i rośliny strączkowe.
Do tego wszelkie rodzaje ryżu oraz warzywa korzeniowe (ziemniaki, maniok) , bób, fasola, soja, soczewica itd. Natomiast za najlepsze
produkty zawierające węglowodany złożone uznaje się pieczywo pełnoziarniste, owsianka, musli, otręby, kasze, makarony razowe i pełnoziarniste.
Jeśli chodzi o pieczywo białe – mocno zmielone ziarna tracą swoje składniki odżywcze, a samo pieczywo staje się mało wartościowe. Obecnie ciężko zakupić białe pieczywo bez dodatku substancji konserwujących czy spulchniających, które czynią je nie tylko mniej wartościowym, ale wręcz szkodliwym.