PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Moderator działu Odżywianie
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.
Moderator działu Odżywianie
when im going to do some mountaineering actually im going back home
Moderator działu Odżywianie
when im going to do some mountaineering actually im going back home
Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/
"Magnez występuje głównie wewnątrzkomórkowo, w kościach, mięśniach, ale także pozakomórkowo, w płynach ustrojowych – we krwi i wydalinach – w kale i moczu. Zawartość magnezu we krwi wynosi 0,65 – 1,20 mmol/l i nie dostarcza informacji o całkowitej ilości magnezu w organizmie. Stężenie magnezu we krwi może być w normie, pomimo niedoboru, dlatego tylko powtarzalny wynik hipomagnezemii, oznaczonej elektrodami ISE, może świadczyć o niedoborze, zaś prawidłowy wynik badania magnezu we krwi nie wyklucza utajonych niedoborów. W każdym razie stężenie magnezu we krwi nie koreluje z jego faktyczną zawartością w ustroju.
Istnieje kilka badań oceniających wchłanialność niektórych organicznych i nieorganicznych soli magnezu, takich jak tlenek, węglan, chlorek, mleczan, cytrynian, asparaginian, taurynian, jabłczan, glicynian – chelat aminokwasowy, glukonian. Większość z tych badań nie jest powtarzalna, co wynika z różnej metodologii ich prowadzenia, utrudniającej obiektywną ocenę porównawczą.
Badanie wchłanialności magnezu można prowadzić, wykorzystując izotopy Mg25, Mg28, oceniając stężenie wydalanego magnezu z moczem, kałem, obliczając wskaźnik – ratio R, oznaczając magnez w erytocytach i we krwi. Badania dotychczas przeprowadzane były na grupie mało licznej – 16 osób, oraz na myszach klasy Wistar. Pomimo stworzenia maksymalnie zbliżonych warunków badań, należy wziąć pod uwagę czynniki, których nie do końca można wyeliminować, a które mogą mieć istotny wpływ na wyniki:
wyjściowa ilość magnezu zgromadzona w organizmach osób badanych, od której zależy szybkość wydalania spożytego magnezu, stopień jego wchłaniania, stopień reabsorbcji w kanalikach nerkowych, przesunięcie magnezu z krwi do tkanek i z tkanek do krwi, bez zmiany całkowitej puli magnezu w organizmie, co sprawia, że wyniki oznaczania badań nie są w pełni informacyjne.
Wszystkie do chwili obecnej przeprowadzone badania wskazują, że stopień wchłaniania magnezu istotnie zależy od postaci, w której został podany, z największą wchłanialnością organicznych związków magnezu – glukonianu i cytrynianu, mniejszą pozostałych związków magnezu – mleczanu, jabłczanu, chlorku, asparaginianu i chelatu aminokwasowego, oraz małą wchłanialnością tlenku magnezu, węglanu magnezu i siarczanu magnezu. Wchłanianie związków nieorganicznych zależy od stopnia jonizacji i hydratacji, zaś organicznych – od obecności anionów nieorganicznych.
Wchłanianie magnezu zależy także od stopnia zjonizowania przyjętej formy, pH soku żołądkowego, stopnia hydratacji – dlatego magnez przyjmowany doustnie należy popijać dużą ilością wody, zależy ponadto od obecności innych jonów – siarczanów, siarczków, wapnia, cynku, fosforanów, białka, jonów organicznych – cytrynianów, jabłczanów, szczawianów, fitynianów, garbników, błonnika, glukozy, fruktanów i galakto-oligosacharydów, galaktanów, obecności kwasów tłuszczowych, witaminy B6, chlorków i jonów sodowych. Wydalanie magnezu z moczem nasila alkohol, kawa, herbata, olejek miętowy, mięta pieprzowa, pokrzywa, ruta ogrodowa, witamina C, bioflawonoidy cytrusowe, leki moczopędne.
Piśmiennictwo:
1. Coudray C, Rambeau M, Feillet-Coudray C, et al. Study of magnesium bioavailability from ten organic and inorganic Mg salts in Mg-depleted rats using a stable isotope approach. Magnes Res 2005; 18: 215-23.
2. Roth P, Werner E. Intestinal absorption of magnesium in man. Int J Appl Radiat Isot 1979; 30: 523-6.
3. Brink EJ, Beynen AC. Nutrition and magnesium absorption: a review. Prog Food Nutr Sci 1992; 16: 125-62."
when im going to do some mountaineering actually im going back home