Ostatnio miałem problemy z zaparciem i w sumie pomogła mi mocna kawa, której nie piję regularnie. Potem jednak bolał mnie ostro brzuch (nieprzyzwyczajony do kawy). Macie lepsze sposoby? Poniżej znalazłem wrzucam art, który mówi formalną podstawę leczenia, ale liczę, że macie jakieś własne sposoby i się nimi podzielicie.
"Więcej płynów
Nic tak nie wzmaga perystaltyki jelit, jak kawa. Wypita rano pobudza do pracy układ trawienny. Kawa nie powinna jednak być spożywana w nadmiarze, czasem napój warto zastąpić szklanką ciepłej wody. Wypita na czczo ma ona lekkie działanie przeczyszczające. W podobny sposób wpływa na organizm również woda wymieszana z miodem, napar z mniszka lekarskiego oraz napar ze śliwek. Po posiłku osoby zmagające się z zaparciami mogą napić się zaparzonej mieszanki ziołowej (susz z kory wierzby, melisa, dziurawiec, kłącze rzewienia, kwiat ślazu, korzeń arcydzięgla, korzeń omanu, korzeń kozłka), wspomoże ona pracę jelit. W ciągu dnia warto także wypijać 1,5-2 litry wody niegazowanej.
Odpowiednia dieta
Pracę układu trawiennego regulują produkty zawierające błonnik. Dużo błonnika zawiera m.in. chleb razowy, otręby, kapusta, groch, fasola, soja, jabłka, marchew i cebula. Przy częstych zaparciach warto zastosować dietę błonnikową: na śniadanie zjeść owsiankę, na obiad zupę-krem z warzyw (zmiksowanej i ugotowanej marchwi, pietruszki, selera i ziemniaków), a na kolację starty burak przyprawiony kminkiem. Na przekąskę między posiłkami można wybrać suszone owoce: śliwki, morele, figi. One również są pomocne na zaparcia."
[źródło: http://woman-news.pl/zdrowie/4185-domowe-sposoby-na-zaparcia]
"Więcej płynów
Nic tak nie wzmaga perystaltyki jelit, jak kawa. Wypita rano pobudza do pracy układ trawienny. Kawa nie powinna jednak być spożywana w nadmiarze, czasem napój warto zastąpić szklanką ciepłej wody. Wypita na czczo ma ona lekkie działanie przeczyszczające. W podobny sposób wpływa na organizm również woda wymieszana z miodem, napar z mniszka lekarskiego oraz napar ze śliwek. Po posiłku osoby zmagające się z zaparciami mogą napić się zaparzonej mieszanki ziołowej (susz z kory wierzby, melisa, dziurawiec, kłącze rzewienia, kwiat ślazu, korzeń arcydzięgla, korzeń omanu, korzeń kozłka), wspomoże ona pracę jelit. W ciągu dnia warto także wypijać 1,5-2 litry wody niegazowanej.
Odpowiednia dieta
Pracę układu trawiennego regulują produkty zawierające błonnik. Dużo błonnika zawiera m.in. chleb razowy, otręby, kapusta, groch, fasola, soja, jabłka, marchew i cebula. Przy częstych zaparciach warto zastosować dietę błonnikową: na śniadanie zjeść owsiankę, na obiad zupę-krem z warzyw (zmiksowanej i ugotowanej marchwi, pietruszki, selera i ziemniaków), a na kolację starty burak przyprawiony kminkiem. Na przekąskę między posiłkami można wybrać suszone owoce: śliwki, morele, figi. One również są pomocne na zaparcia."
[źródło: http://woman-news.pl/zdrowie/4185-domowe-sposoby-na-zaparcia]