Jak obliczyć kaloryczność domowego chleba na zakwasie? Ostatnio próbowałam policzyć, ale wyszło mi za dużo jak na jedną kromkę. Czy ktoś wie, jak poprawnie policzyć kaloryczność?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Wszystkie składniki wraz z gramaturą które dodałaś do zrobienia takiego chleba wpisz tutaj : http://potreningu.pl/calculators/calories. Chyba jedyna sprawdzona opcja i na pewno wyjdzie dobrze, później tylko pomnożyć przez ilość kromek i jest .
...
Napisał(a)
vinangWszystkie składniki wraz z gramaturą które dodałaś do zrobienia takiego chleba wpisz tutaj : http://potreningu.pl/calculators/calories. Chyba jedyna sprawdzona opcja i na pewno wyjdzie dobrze, później tylko pomnożyć przez ilość kromek i jest .
Tak zrobiłam i wg mnie to jest źle policzone. Słyszałam, że skoro do chleba dodaje się wodę to trochę to zmienia (tak, wiem, woda nie ma kalorii), ale chodzi o to, że zmienia się waga chleba i stąd powinno się inaczej liczyć kaloryczność takiego chleba. Tak słyszałam, ale czy to prawda to nie wiem.
1
...
Napisał(a)
Przyjmij wartości dla klasycznego chleba na zakwasie - żytniego razowego czy jakiego tam sobie upiekłaś
Waż kromkę i tyle. Nie ma co się rozdrabniać.

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
...
Napisał(a)
BlueberryGirlvinangWszystkie składniki wraz z gramaturą które dodałaś do zrobienia takiego chleba wpisz tutaj : http://potreningu.pl/calculators/calories. Chyba jedyna sprawdzona opcja i na pewno wyjdzie dobrze, później tylko pomnożyć przez ilość kromek i jest .
Tak zrobiłam i wg mnie to jest źle policzone. Słyszałam, że skoro do chleba dodaje się wodę to trochę to zmienia (tak, wiem, woda nie ma kalorii), ale chodzi o to, że zmienia się waga chleba i stąd powinno się inaczej liczyć kaloryczność takiego chleba. Tak słyszałam, ale czy to prawda to nie wiem.
no to jest proste liczenie , liczysz składniki przed obróbką załóżmy wyszło 1000 kcal 200 gr białka 500 gr ww 100 gr tł
po obróbce ważysz cały produkt i skoro wazy powiedzmy 500 gram i zrobisz z tego 10 kromek to każda będzie miała 100kcal 20 gr biała ,50 gr ww i 10 gr tłuszczy
to takie najprostszy przykład dzielony przez 10 , ale kazdą inną wagę dzielisz tak samo
treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]
...
Napisał(a)
lodzianin1BlueberryGirlvinangWszystkie składniki wraz z gramaturą które dodałaś do zrobienia takiego chleba wpisz tutaj : http://potreningu.pl/calculators/calories. Chyba jedyna sprawdzona opcja i na pewno wyjdzie dobrze, później tylko pomnożyć przez ilość kromek i jest .
Tak zrobiłam i wg mnie to jest źle policzone. Słyszałam, że skoro do chleba dodaje się wodę to trochę to zmienia (tak, wiem, woda nie ma kalorii), ale chodzi o to, że zmienia się waga chleba i stąd powinno się inaczej liczyć kaloryczność takiego chleba. Tak słyszałam, ale czy to prawda to nie wiem.
no to jest proste liczenie , liczysz składniki przed obróbką załóżmy wyszło 1000 kcal 200 gr białka 500 gr ww 100 gr tł
po obróbce ważysz cały produkt i skoro wazy powiedzmy 500 gram i zrobisz z tego 10 kromek to każda będzie miała 100kcal 20 gr biała ,50 gr ww i 10 gr tłuszczy
to takie najprostszy przykład dzielony przez 10 , ale kazdą inną wagę dzielisz tak samo
A powiedz mi jeszcze, po co mam ważyć cały produkt po obróbce? Do czego jest mi to potrzebne?
...
Napisał(a)
BlueberryGirllodzianin1BlueberryGirlvinangWszystkie składniki wraz z gramaturą które dodałaś do zrobienia takiego chleba wpisz tutaj : http://potreningu.pl/calculators/calories. Chyba jedyna sprawdzona opcja i na pewno wyjdzie dobrze, później tylko pomnożyć przez ilość kromek i jest .
Tak zrobiłam i wg mnie to jest źle policzone. Słyszałam, że skoro do chleba dodaje się wodę to trochę to zmienia (tak, wiem, woda nie ma kalorii), ale chodzi o to, że zmienia się waga chleba i stąd powinno się inaczej liczyć kaloryczność takiego chleba. Tak słyszałam, ale czy to prawda to nie wiem.
no to jest proste liczenie , liczysz składniki przed obróbką załóżmy wyszło 1000 kcal 200 gr białka 500 gr ww 100 gr tł
po obróbce ważysz cały produkt i skoro wazy powiedzmy 500 gram i zrobisz z tego 10 kromek to każda będzie miała 100kcal 20 gr biała ,50 gr ww i 10 gr tłuszczy
to takie najprostszy przykład dzielony przez 10 , ale kazdą inną wagę dzielisz tak samo
A powiedz mi jeszcze, po co mam ważyć cały produkt po obróbce? Do czego jest mi to potrzebne?
A na matematyce o proporcji nie uczyli?

Obliczasz makro z proporcji. Porównujesz wagę składników, których makro znasz z wagą produktu, który uzyskałaś i obliczasz sobie makro. Z proporcji

1
Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
...
Napisał(a)
1. Liczy się kaloryczność oraz makro wszystkich składników przed pieczeniem.
2. Waży się cały produkt po upieczeniu.
3. Dzieli się masę finalnego produktu w gramach przez 100.
(np. 1,5 kg chleb to będzie 1500g, dzielone na 100 = 15)
4. Kaloryczność i poszczególne makra dzieli się przez liczbę, która powstała w punkcie 3 (czyli przez te 15).
Powstaje ilość kalorii i makro dla 100g produktu, którą wpisujemy do dziennika jako własny produkt. Później normalnie ważymy zjadany chleb i wklepujemy tylko gramaturę.
Ja bym nie brała jakiegoś przybliżonego makro z "obcego" produktu, bo w przypadku chlebów może się dość mocno różnić w zależności od użytej mąki, ilości wody, dodatków... Natomiast jeśli zawsze piecze się wg tej samej receptury i chleb wychodzi za każdym razem podobny, to już można darować sobie każdorazowe liczenie i ważenie.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-08-18 19:25:17
2. Waży się cały produkt po upieczeniu.
3. Dzieli się masę finalnego produktu w gramach przez 100.
(np. 1,5 kg chleb to będzie 1500g, dzielone na 100 = 15)
4. Kaloryczność i poszczególne makra dzieli się przez liczbę, która powstała w punkcie 3 (czyli przez te 15).
Powstaje ilość kalorii i makro dla 100g produktu, którą wpisujemy do dziennika jako własny produkt. Później normalnie ważymy zjadany chleb i wklepujemy tylko gramaturę.
Ja bym nie brała jakiegoś przybliżonego makro z "obcego" produktu, bo w przypadku chlebów może się dość mocno różnić w zależności od użytej mąki, ilości wody, dodatków... Natomiast jeśli zawsze piecze się wg tej samej receptury i chleb wychodzi za każdym razem podobny, to już można darować sobie każdorazowe liczenie i ważenie.
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2016-08-18 19:25:17
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Kruche ciastka z masłem orzechowym by Vinang
Następny temat