Chciałbym pokazać jak łatwo jest zrobić majonez samemu w domu.
Wy maga to tylko posiadania blendera ręcznego i składników i po 5 minutach mamy gotowy majonez.
Składniki:
- 1 żółtko
- łyżka musztardy
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżka octu
- łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 150-200 ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
Składniki żółtko, sól, miód, pieprz, ocet, musztardę wrzucam do pojemnika i zaczynam miksować blenderem powoli dolewając cienkim strumieniem olej. Tak robię aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
Gotowy majonez domowy przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce.
Taki przepis to jest baza i można go oczywiście modyfikować dodając więcej miodu, bądź octu.
Ma on oczywiście lepsze składniki niż ten sklepowy i jest pyszny. Może stanowić dodatek do kanapek, sałatek, jak i być podstawą do tworzenia dipów.
Wy maga to tylko posiadania blendera ręcznego i składników i po 5 minutach mamy gotowy majonez.
Składniki:
- 1 żółtko
- łyżka musztardy
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżka octu
- łyżka miodu
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 150-200 ml oleju rzepakowego
Wykonanie:
Składniki żółtko, sól, miód, pieprz, ocet, musztardę wrzucam do pojemnika i zaczynam miksować blenderem powoli dolewając cienkim strumieniem olej. Tak robię aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty.
Gotowy majonez domowy przekładamy do słoików i trzymamy w lodówce.
Taki przepis to jest baza i można go oczywiście modyfikować dodając więcej miodu, bądź octu.
Ma on oczywiście lepsze składniki niż ten sklepowy i jest pyszny. Może stanowić dodatek do kanapek, sałatek, jak i być podstawą do tworzenia dipów.