uwagi: Przyjmuje się, że obecność w moczu salbutamolu w stężeniu przekraczającym 1000 ng/ml nie jest efektem zamierzonego użycia tej substancji w celach terapeutycznych i będzie uważana za pozytywny wynik badań antydopingowych (wynik niekorzystny analitycznie – AAF), chyba że sportowiec udowodni, uczestnicząc w kontrolowanym badaniu farmakokinetycznym, że odbiegający od normy wynik jest związany z terapeutycznym użyciem leku w postaci wziewnej, w dawce nie większej niż wymieniona powyżej. Czy mogę przyjmować ten lek w małych dawkach i nie obawiać się kontroli anty-dopingowej ? Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Witam serdecznie, od dłuszego czasu nurtuje mnie pytanie odnośnie leku Ventolin 100mcg salbutanolu /dawke i zawiłe przepisy odnonie dopingu w sporcie. Na stronie WADA znalazłem taką notkę Wszystkie substancje z grupy beta-2 agonistów, z uwzględnieniem wszystkich izomerów optycznych, np. d- i l- jeśli takie występują, są zabronione. Z wyjątkiem: • wziewnego salbutamolu (maksymalnie 1600 mikrogramów na dobę); • wziewnego formoterolu (maksymalna dawka dobowa 54 mikrogramy); • wziewnego salmeterolu, podawanego w dawkach terapeutycznych zalecanych przez producentów leków. Przyjmuje się, że obecność w moczu salbutamolu w stężeniu przekraczającym 1000 ng/ml lub formoterolu w stężeniu przekraczającym 40 ng/ml, nie jest efektem zamierzonego użycia danej substancji w celach terapeutycznych i będzie uważana za pozytywny wynik badań antydopingowych (wynik niekorzystny analitycznie – AAF), chyba że sportowiec udowodni, uczestnicząc w kontrolowanym badaniu farmakokinetycznym, że odbiegający od normy wynik jest związany z terapeutycznym użyciem leku w postaci wziewnej, w dawce nie większej niż wymieniona powyżej.
uwagi: Przyjmuje się, że obecność w moczu salbutamolu w stężeniu przekraczającym 1000 ng/ml nie jest efektem zamierzonego użycia tej substancji w celach terapeutycznych i będzie uważana za pozytywny wynik badań antydopingowych (wynik niekorzystny analitycznie – AAF), chyba że sportowiec udowodni, uczestnicząc w kontrolowanym badaniu farmakokinetycznym, że odbiegający od normy wynik jest związany z terapeutycznym użyciem leku w postaci wziewnej, w dawce nie większej niż wymieniona powyżej. Czy mogę przyjmować ten lek w małych dawkach i nie obawiać się kontroli anty-dopingowej ? Pozdrawiam
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
ale w jakim celu??
wziewna wersja ma praktycznie zerowe zastosowanie w sporcie
wziewna wersja ma praktycznie zerowe zastosowanie w sporcie
treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]
...
Napisał(a)
wziewna wersja rozszerza oskrzela od 5 do 12 % w zależności od przykurczu z doświadczenia wiem, że działa i cała czołówka kraju stosuje ten preparat w pływaniu
...
Napisał(a)
Można powiedzieć, że sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Jeśli nie chcesz wpaść i możesz mieć styczność z WADA to odpuść sobie. A inna sprawa, że WADA to chvje i ostatnio coś się uwzięli na naszych zawodników.
Doświadczenia wszystkich kulturystów są podobne
Ludzie się na nich gapią, wytykają palcami
Są jak wybryki natury ale nie mają cyrkowego namiotu aby się w nim skryć.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat