Szacuny
1
Napisanych postów
326
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
6168
Właśnie skonstruowałem drążek ale mam problem bo wszystko co montowałem dotychczas wyciąg (taki choyowy) wypadał mi ze ściany i myślę aby teraz zamocować drążek Dyblami ale słyszałem że są bardzo drogie orientuje się ktoś może w cenie? Czy może jest jakaś inna możliwość mocowania też takiego stabilnego jak Dyble?
z góry dzięki za odp - sog
Szacuny
6313
Napisanych postów
78036
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
767015
Podciąganie na drążku jest jednym z podstawowych ćwiczeń kształtujących nasze mięśnie pleców. W czasie podciągania pracują również mięśnie ramion, czy brzucha. Pozwala ono więc na kompleksowy rozwój sylwetki. Dlatego też cześć osób trenujących w domu chciałby zamontować drążek w odpowiedni sposób. Przede wszystkim pamiętać należy o tym, że jakbyśmy go nie zamontowali, to zawsze istnieje ryzyko poluzowania się i wypadnięcia, co stwarza spore ryzyko w podciąganiu. Dlatego też należy to robić z prostymi nogami. Upadek na zgięte nogi mógłby być dla nas bardzo niebezpieczny i spowodować trwały uraz stawów kolanowych, wykluczający nasz z treningów na długi okres.
Drążek zdecydowanie warto zamontować solidnie. Z tego też względu można użyć kołków rozporowych metalowych o długości 15 cm, wwiercając je jak najgłębiej. Drążek również warto umieścić solidnie i głęboko. Całość należy zabetonować. Użyć można również specjalne kotwy metalowe, zakręcane na klucz. Niestety wiele zależeć będzie od wytrzymałości ściany. Jeżeli jest ona słaba, to i tak drążek będzie się luzował i wypadał.
Być może jednak warto przemyśleć treningi na profesjonalnej siłowni. W domu nigdy nie osiągniesz tyle, ile trenując na dobrym sprzęcie.
Szacuny
11
Napisanych postów
1625
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
29127
Najpewniejsze mocowanie [no chyba, że wyrwie scianę] to przewiercić dwa otwory przez scianę do której ma być przymocowany drążek, z drugiej strony dać kawałek płaskownika, i przykręcić nakrętkami.
Coś takiego jak na fotce.
Szacuny
8
Napisanych postów
1445
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
14530
Dyble to sie określa kołki rozporowe --.--, przynajmniej tak u mnie w robocie. Walisz na normalne kołki, ja wiem 8, 10-ątki. Zależy jak go montujesz: pomiędzy belki, czy do sufitu? Wbrew pozorom takie kołki bardzo dużo utrzymają jak się dobrze zamocuje.
Codzienny trening w drodze do chwały bo świat jest za duży żeby być małym.
Szacuny
2
Napisanych postów
166
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
3935
Tomq ma racje, ja mam drążek mocowany do sufitu i chyba z 5 razy poprawiałem głupie plastikowe kołki bo ciągle wyłaziły, potem znalazłem w garażu metalowe kołki dł.15cm i nie ma****a żeby one wylazły.
Szacuny
9
Napisanych postów
1339
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
16534
kup sobie przyjacielu KOTWY METALOWE, mam takie juz kilka lat na wyciagu, worku, poreczach i ani nie drgna. srednica i dlugosc wedle uznania. koszta jakies 1,5zl za sztuke.
Szacuny
9
Napisanych postów
1339
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
16534
dokladnie Aventram, tylko niech kolega kupi sobie kotwy zakrecane na klucz!! bo to ku***two na srubokret juz testowalem i jest o d**e roztrzas. zaraz poszukam na necie to wstawie foto