Trenuje judo od 5 lat (mam 12) i zawsze miałem problemy z dynamiką, ale nadrabiałem siłą. Teraz trener kazał mi przed świętami robić przez tydzień codziennie po 150 pompek i brzuszków, w ciągu dziesięciu dni przybyło mi ponad 2 kilo i jak we środę miałem randori, to z kolega, którego normalnie rzucam jak chcę nie mogłem sobie poradzić, to samo było w piatek, a dziś miałem zawody i nic mi nie wychodziło. Byłem strasznie wolny, w końcu przeciwnik wszedł do taio, ja chciałem skontrowac go na kosoto-gake, ale zanim sie zebrałem, to już leciałem. Jak mam poprawic dynamikę? Treningi w klubie nic nie pomogą, bo cwiczę z wiekszymi i cięższymi chłopakami. Może ktos mi doradzi jak poprawic dynamike cwiczeniami w domu? Nie mam przyrzadów oprócz hantli, drążka i liny. Z góry dziękuję.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Krzyś, powodzenia i wytrwałości
Fajnie widzieć, jak "młoda gwardia" cieżko ćwiczy i ma z tego frajdę

Fajnie widzieć, jak "młoda gwardia" cieżko ćwiczy i ma z tego frajdę

Feel the pain and do it anyway...
Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html
...
Napisał(a)
masz 12 lat i trener każe co do tego stopnia przeciążać kręgosłup? łomatko, to gdzie ty trenujesz? 0_o
...
Napisał(a)
Wew wszystkich klubach teraz tak trenują. 150 pompek to dla mnie nic, Jak koledzy robili pompki z kolan, a ja mogłem zrobic od razu 10, czy 20 pompek. Robiłem 6 seri po 25. A jak poprawić dynamikę, bo co z tego że jestem dużo silniejszy od przeciwników jak nie zdążam nic robić? Myslałem, żeby wejśc wagę wyżej, ale ja jestem za niski nawet na swoją obecną wagę.
...
Napisał(a)
Nie we wszystkich i to na pewno. Po drugie jak dla mnie to jesteś zajechany właśnie od tej ilości powtórzeń i brak Ci świeżości. Do tego jeżeli chodzi o dynamikę to przede wszystkim nogi. Mocne powtórzenia a nie ich ilość. Podskoki, żabki, tygrysie skoki do przewrotu, ćwiczenia z partnerem na zasadzie złożenia się do rzutu bez rzutu tj. łapiesz uchwyt, dochodzisz nogami i wracasz i tak powiedzmy 20 razy. Ale nie 100 :o Do tego pewnie kiepsko się odżywiasz. Zajrzyj do działu z dietami. Tylko w tym wieku nie myśl o suplementacji.
Powodzenia

...
Napisał(a)
Ja robię uchi-komi podstawowych rzutów, żabki, czy przewroty z faza lotu, mimo to wcale mi sie dynamika nie poprawia. Jestem silniejszy, ale wolniejszy od przeciwników. Brak swieżosci to racja wyglada, że skończyłem ćwiczenia siłowe 1 dzien za późno, bo dzisiaj cwiczyłem i było lepiej.
...
Napisał(a)
Raz, że brak Ci świeżości, a dwa że przyrost wagi też zrobił swoje.
Natomiast nie widzę związku między robieniem pompek i brzuszków, a dynamiką.
Natomiast nie widzę związku między robieniem pompek i brzuszków, a dynamiką.
...
Napisał(a)
Brzuszki i pompki to siła. Na dynamikę robię inne ćwiczenia: sprinty zwykłe i na czworakach, żabki, uchi-komi, gwiazdy. Tylko że na mnie to niezbyt działa. Jestem silniejszy od przeciwników, ale mniej dynamiczny, mimo że robie sporo ćwiczeń na dynamike. Jak ćwicze mniej siły, o wcale nie jestem dynamiczniejszy tylko słabszy.
...
Napisał(a)
A jak trenujesz mi powiedz, jak trenujesz: ile razy w tygodniu, co robisz na treningach, jakie masz obciążenia treningowe.
...
Napisał(a)
Zostawaj po treningach z jakimś kolegom i trenuj wejścia na pełnej szybkości bez rzutów.
Kolejna fajna sprawa to stoją dwaj goście po dwóch stronach salki i "TY" podbiegasz wykonujesz rzut i biegniesz do drugiego i też go rzucasz i robisz kilka serii po kilkanaście rzutów.
Wszystko wykonujesz na pełnej szybkości i poprawnie technicznie
Kolejna fajna sprawa to stoją dwaj goście po dwóch stronach salki i "TY" podbiegasz wykonujesz rzut i biegniesz do drugiego i też go rzucasz i robisz kilka serii po kilkanaście rzutów.
Wszystko wykonujesz na pełnej szybkości i poprawnie technicznie
Jeśli pomogłem SOG
...
Napisał(a)
To są fajne ćwiczenia, tylko w klubie mam przeciwników, którzy albo sa ode mnie dużo ciężsi, albo boja sie ze mna ćwiczyć na pełnej szybkosci i nie chca padać, tylko rzucają sie bez rzutu. Ale mam siostrę, która trenuje tez od pieciu lat, jest ode mnie półtora roku młodsza, ale nie jest o wiele mniejsza i jest całkiem niezła. mamy w domu mate i ćwiczymy uchi-komi to znaczy wejscia do rzutów i same rzuty. Wczoraj byłem z siostrą na zawodach i tam załatwiała wszystkie przeciwniczki harai-goshi, które ze mna wyćwiczyła.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!