A więc tak jak na zdjęciu co dodałem. Nie wiem co jest z moją klatką. Wiem na pewno że normalna nie jest. Podejrzewałem zerwanie czy coś ale nigdy nie czułem by mi się zerwało czy coś. Więc nie wiem co to może być. Mogę powiedzieć też że od zawsze czułem kość w miejscu mostka. I gdy kiedyś miałem dosyć mało mięśni na klatce to nie było to zauważalne. I prawdopodobnie mam to od zawsze ale nie mogę tego w 100% potwierdzić bo po prostu nie pamiętam czy w dzieciństwie się mi coś z nią stało. Odkąd tylko pamiętam to żadnej kontuzji nie miałem klatki. Teraz mam 17 lat. Nie zauważyłem żadnej zmiany odkąd pierwszy raz dostrzegłem tą szczelinę, wydaje się jakby nic się w niej nie zmieniało od treningów. Od razu powiem to że nigdy nie byłem na siłowni. Kiedyś tylko u znajomego w domu na ławeczce wyciskałem sztangę ale to nie był nawet wielki ciężar bo na spokojnie go robiłem na ponad 20 powtórzeń. Cały mój trening praktycznie opiera się na własnej masie ciała. Na klatę to głównie pompki różne rodzaje robię. Od kilku miesięcy dokładam do plecaka z 10 kg i z tym obciążeniem nadal swobodnie robię ćwiczenia. Oczywiście jestem naturalny, zero dopingu itp, nie biorę też żadnych białek jedynie jem dużo i staram się sypiać do 9 h. Nigdy nie zwracałem uwagi na tą szczelinę, dopiero ostatnio gdy zaczęło mi przybywać mięśni na klatce to zacząłem widzieć wyraźną szczelinę na mostku. No i myślę czy to coś spowodowane kontuzją, czy genetyka czy jeszcze coś innego. Dodam też że jak spompuję klatkę mocno to szczelina znacznie się zmniejsza. Jak normalnie jest 3-4 cm, to na pompie 1 cm bądź nawet mniej.
I moje główne pytania to:
1)Czy ma to jakiś wpływ na moją klatkę (typu że ją osłabia)?
2)Czy z czasem ta szczelina/rozstęp mięśni będzie się powiększać(np. będę kontynuować trening z stopniowym zwiększaniem obciążenia)?
3)Czy da się to jakoś operacyjnie naprawić?
4)Jaki jest tego powód? kontuzja/genetyka/coś innego
Na jedno z zdjęć nałożyłem filtr by było lepiej widać
Jeśli masz do mnie jeszcze jakieś pytanie dotyczące mnie i mojej historii (styl życia, trening jaki robiłem itp) i ma to pomóc Ci w napisaniu odpowiedzi to pytaj

I moje główne pytania to:
1)Czy ma to jakiś wpływ na moją klatkę (typu że ją osłabia)?
2)Czy z czasem ta szczelina/rozstęp mięśni będzie się powiększać(np. będę kontynuować trening z stopniowym zwiększaniem obciążenia)?
3)Czy da się to jakoś operacyjnie naprawić?
4)Jaki jest tego powód? kontuzja/genetyka/coś innego
Na jedno z zdjęć nałożyłem filtr by było lepiej widać
Jeśli masz do mnie jeszcze jakieś pytanie dotyczące mnie i mojej historii (styl życia, trening jaki robiłem itp) i ma to pomóc Ci w napisaniu odpowiedzi to pytaj