Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

EAA - warto stosować?

temat działu:

Odżywki i suplementy

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1195

Formularz - Proszę o pomoc

Waga

Wzrost

Cel treningowy

Staż treningowy na siłowni

Uprawiane inne sporty

Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki)

Dieta

Przeciwwskazania medyczne (wady postawy, choroby, kontuzje)

Zażywane suplementy

Ostatnio przerabiany plan

Wyniki w podstawowych ćwiczeniach [kg] (przysiad, klasyczny martwy ciąg, wyciskanie na ławce leżąc)

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez domer z działu Trening dla początkujących.
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 21 Wiek 2 lata Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1040
Witajcie, za niedługo będę wchodził na okres budowania masy mięśniowej i zastanawiam się nad użyciem EAA. Moje treningi są ciężkie i intensywne (do prawdziwego upadku) lecz mało objętościowe (1 seria na ćwiczenie). Progresuję praktycznie z treningu na trening. Obecnie trenuję Splitem (Klata Plecy, Nogi, Ręce) ale na ,,masie" planuję zmienić na Upper/Lower. Trenuję naturalnie, dbam o sen, dietę (w szczególności by była bardzo mało przetworzona) , regenerację itd. Ćwiczę 3 lata. Czy EAA jest warte uwagi? Jeśli tak, to jaki skład jest godny? Słyszałem, że na EAA z małą ilością L-Leucyny nie warto patrzeć. Na razie stosuję białko z prochu, kreatynę, cytrulinę i kofeinę z kawy.

Druga sprawa. Słyszałem z dawnych filmików kulturystów, że po redukcji (obecnie mam około 750kcal deficytu) organizm jest na tyle spragniony, że bardzo łatwo przyswaja posiłki i wtedy warto by było jeść naprawdę dużo. Czy jest to farmazon, który za wiele nie zmieni, czy może jakiś sens to ma? Jeśli ma, to jaki czas takiego świńskiego zabiegu? Tydzień?

Bardzo proszę o odpowiedź

Zmieniony przez - Bowtedyczuje w dniu 2024-08-15 18:44:04
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767014
Kompletnie nie rozumiem co masz na myśli w drugim pytaniu. Skoro jesteś w okresie redukcji tkanki tłuszczowej, to dostarczasz mniej kalorii, niż wynosi Twoje zapotrzebowanie kaloryczne organizmu. Chciałbyś w tym momencie redukować dalej jedząc ile się da? Przecież jest to kompletnie poroniony pomysł. Masz założenia cyklu treningowego, to ich się trzymaj. Nie wnikam już czy są one dobre. Patrząc na mocno ujemny bilans energetyczny i jedną serię na ćwiczenie w treningu, to śmiem twierdzić, że coś tutaj może być nie tak. Sugeruję przeanalizować dietę i plan treningowy.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 21 Wiek 2 lata Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 1040
domer
Kompletnie nie rozumiem co masz na myśli w drugim pytaniu. Skoro jesteś w okresie redukcji tkanki tłuszczowej, to dostarczasz mniej kalorii, niż wynosi Twoje zapotrzebowanie kaloryczne organizmu. Chciałbyś w tym momencie redukować dalej jedząc ile się da? Przecież jest to kompletnie poroniony pomysł. Masz założenia cyklu treningowego, to ich się trzymaj. Nie wnikam już czy są one dobre. Patrząc na mocno ujemny bilans energetyczny i jedną serię na ćwiczenie w treningu, to śmiem twierdzić, że coś tutaj może być nie tak. Sugeruję przeanalizować dietę i plan treningowy.

Jak napisałem u góry - za niedługo będę wchodził na okres budowania masy. Mam jedną serię roboczą do upadku a nie ogólnie jedną na partię. Dodakowo mam parę ćwiczeń na partię, więc robi się pare serii do niepowodzenia na daną grupę mieśni. Siły nie straciłem podczas redukcji a nawet sprogresowałem przy tej samej dobrej technice. Co jest w tym nie tak? A odnośnie świńskiego zabiegu to dotyczy już okresu budowania. Słyszałem tylko, że po redukcji organizm jest w stanie najwięcej budować ze względu na dużą wrażliwość i możność wchłaniania. Ale teraz myślę, że i tak więcej niż 500kcal więcej od zapotrzebowania nie ma sensu, bo na ,,masie" i tak zamierzam jeść ok.300kcal wiecej od zapotrzebowania

Zmieniony przez - Bowtedyczuje w dniu 2024-08-16 08:47:08

Zmieniony przez - Bowtedyczuje w dniu 2024-08-16 08:47:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12447 Napisanych postów 161899 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240292
Trenuję naturalnie, dbam o sen, dietę (w szczególności by była bardzo mało przetworzona) , regenerację itd. Ćwiczę 3 lata. Czy EAA jest warte uwagi? Jeśli tak, to jaki skład jest godny? Słyszałem, że na EAA z małą ilością L-Leucyny nie warto patrzeć. Na razie stosuję białko z prochu, kreatynę, cytrulinę i kofeinę z kawy.

traktuj EAA w podobnym kontekscie, jak odzywke bialkowa ktora ma za zadanie uzupelnic bialko w diecie. Nie napisales, jaki masz staz, jaki poziom azaawansownaia itd, jednakl jezlei jestes osoba poczatkujaca, to lepiej dołożyć nieco grosza i kupic dobre bialko, zamiast eaa

Prowadzenie on-line, trening, dieta, suplementacja dla zaawansowanych kontakt
https://www.instagram.com/tomq.bb/ 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12447 Napisanych postów 161899 Wiek 36 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 1240292
Druga sprawa. Słyszałem z dawnych filmików kulturystów, że po redukcji (obecnie mam około 750kcal deficytu) organizm jest na tyle spragniony, że bardzo łatwo przyswaja posiłki i wtedy warto by było jeść naprawdę dużo. Czy jest to farmazon, który za wiele nie zmieni, czy może jakiś sens to ma? Jeśli ma, to jaki czas takiego świńskiego zabiegu? Tydzień?

nie ma to sensu, pamietaj, ze mowili to kulturysci, na doping, ich organizm zachowuje sie zupelnie inaczej, ja jestem zwolennikiem szybkiego powrotu w okolice zera kalorycznego, a pozniej stopniowegfo dodawania kalorii, jezlei nastapi taka potrzeba
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
TomQ-MAG
Trenuję naturalnie, dbam o sen, dietę (w szczególności by była bardzo mało przetworzona) , regenerację itd. Ćwiczę 3 lata. Czy EAA jest warte uwagi? Jeśli tak, to jaki skład jest godny? Słyszałem, że na EAA z małą ilością L-Leucyny nie warto patrzeć. Na razie stosuję białko z prochu, kreatynę, cytrulinę i kofeinę z kawy.

traktuj EAA w podobnym kontekscie, jak odzywke bialkowa ktora ma za zadanie uzupelnic bialko w diecie. Nie napisales, jaki masz staz, jaki poziom azaawansownaia itd, jednakl jezlei jestes osoba poczatkujaca, to lepiej dołożyć nieco grosza i kupic dobre bialko, zamiast eaa

Pisałem, że trenuję 3 lata. Staż można by określić jako średnio-zaawansowany. 2 lata treningów świadomych z głową, rok bez.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Na pewno EAA nie jest suplementem niezbednym, ktory niekoniecznie jst potrzebny, gdy mamy odpowiendia ilosc dobrej jakosci bialka w diecie. Jego dodatek moze natomiast wpływać na zmniejszenie bolesnosci miensiowej, ze wzgledu chocby na wspominana leucyne i pozostale aminokwasy rozgałęzione. Ja osobiscie popijam eaa, carbo, kreatyne i beta-alanine w takim szejku intra workout gdzie wszystko razem podczas treningu wtedy laduje. Jednak traktue ja jako element diety, nie mam oczekiwac ze takie EAA znaczaco odmieni nasza regeneracje, czy przyrosty
1

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767014
Zgadza się to, że wrażliwość insulinowa po okresie redukcji tkanki tłuszczowej jest lepsza i jak najbardziej jest to dobry moment żeby budować dobrej jakości mięśnie. Oczywiście o ile poziom tkanki tłuszczowej na to pozwala. Jeżeli jest on wystarczająco nisko, to jak najbardziej. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule przedstawionym poniżej:

https://www.sfd.pl/Body_fat__znaczenie_w_budowaniu_masy_mięśniowej-t1132868.html

Zdecydowanie jednak jedzenie ile się da nie będzie dobrym rozwiązaniem. Bez względu na wszystko.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 5 Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 6145
Poliquin chyba zalecał 30g bcaa dziennie. Tylko czemu tak duża ilość?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Tak, Charles Poliquin był znany z promowania wysokich dawek BCAA (aminokwasów rozgałęzionych) w swojej praktyce treningowej i suplementacyjnej, a 30 g dziennie to rzeczywiście dość duża ilość. Jednak to były też inne czasy, wierzono że bcaa też ma nieco bardziej zaawansowane działanie niż wiemy obecnie.

Obecnie Istnieje wiele publikacji naukowych gdzie udowodniono że jeżeli mamy jest sporo białka w diecie BCA tak naprawdę nie ma dużo większej mocy siły działania niż aminokwasy zawarte w białkach spożywanych w posiłkach

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Witaminy - jakie warto stosować?

Następny temat

Omega 3 - jaką wybrać?

Spalanie
Polecane artykuły