Moim zdaniem to sie troszke mija z celem, bo przy intensywnych treningach latwo o glod tlenowy, co ze spalaniem tluszczu ma niewiele wspolnego...
Aby tluszczyk zostal spalony w mitochondriach, nalezy dostarczyc bardzo duze ilosci tlenu, w przeciwienstwie do np glikolizy, gdzie tlenu nie musi byc wcale.
Jesli trening bedzie zbyt intensywny, organizm nie bedzie w stanie czerpac energii ze zwiazkow zapasowych, gdyz (w skrocie) nie bedzie mial wystarczającej ilości tlenu do dzialania.Dlatego bedzie kozystal z bardziej energooszczednej metody jaką jest spalanie glikogeu i aminokwasow.
Zreszta dlatego trening aerobowy nazywa sie aerobowy- gdyz zachodzi duza podaz tlenu dla organizmu, aby ulatwic spalanie tluszczy.
Za to trening anaerobowy nie spowoduje spalania tkanki tluszczowej, gdyz organizm przezuca sie na inne mechanizmy-oddychanie beztlenowe czyli fermentacje mlekową.Z gwoli wyjasnienia- Mleczan jest transportowany do watroby gdzie jest przemieniany na glukoze(!) ktora wraca nastepnie do miesni i sluzy jako substrat do odbudowy glikogenu.
A teraz przejdzmy do sedna sprawy- jak powszechnie wiadomo, wszystkie substancje pokarmowe sa spalane w mitochondriach,i w nich zachodzi oddychanie tlenowe.Wiecie gdzie odbywa sie caly proces oddychania beztlenowego? Nie w mitochondriach lecz w cytoplazmie podstawowej.Co wiecej- podczas oddychania tlenowego czasteczka substratu zostaje spalona w calosci, zas przy fermentacji- tylko w niewielkim stopniu.
Dlatego
treningi o wysokiej intensywnosci nie przyniosą efektu w formie spalanie tkanki tluszczowej...juz pomijam fakt iz oddychanie tlenowe jest duzo bardziej skompplikowane niz beztlenowe.
Btw- opisalem dokladniej procesy oddychania tlenowego i beztlenowego, ale podczas pisania przez przypadek cos zle nacisnąłem i sie polowa artu skasowala...a juz mi sie nie chcialo pisac tego samego drugi raz
Pozdrawiam- Dezir
----------------------------
"Musisz przełamać strach przed bólem, żeby ciężko trenować, a przecież musisz ciężko trenować. A kiedy mówię o ciężkim treningu, to mam na myśli naprawdę ciężki trening."

---Zamiast dawac soga wejdź na
http://www.pajacyk.pl i kliknij na pajacyka---
http://PumpingIron.w.interia.pl