Witam. Mam kilka fotek, ale dopiero zaczynam, więc nic ciekawego na nich nie będzie. Wzrost: 185/6 cm, waga: 73 kg, wiek: 16 lat. Ogólnie to mam problem głównie z górą klatki. Jest bardzo płaska, wręcz wklęsła (nie mylić z lejkowatą, bo na taką nie cierpie) przez co wyglądam na okropnego chudzielca, a aż takim nie jestem. Mam dosyć konkretnie zrotowane barki, kifoze piersiową, oraz szyje "do przodu", czy te wady powodują taki a nie inny wygląd tej części klatki? Dół nie jest zły, robie sporo pompek. Dodam, że przy przysiadach często spina mi się górna część pleców, oraz barki przy pompkach, lub bicepsie. Ogólnie mam wrażenie sztywności barków i troszke górnej części pleców. I druga sprawa, chude przedramiona i słabo wyglądający triceps przy łockiu. Góra tricepsu, część powiedzmy przy barku jest nieźle rozbudowana, a ta bliżej łokcia słaba. Czy to się poprawi gdy nabiore masy? Priorytet to głównie ta góra klatki, mam do dyspozycji sztange, hantle i tyle, żadnych ławeczek itd. Ponadto planuje iść do ortopedy, wkurza mnie zgarbiona sylwetka i wady postawy (przez które wyglądam gorzej) i mam ograniczenia zakresu ruchu i sztywność(głównie barków). Jakbyście dopatrzyli jeszcze jakieś wady w sylwetce to piszcie. Prosze o porady na wszystkie pytania, dzięki!