Hej! Od 1,5 roku nie spożywam produktów typu słodycze, fast foody, soki ogólnie rzeczy które posiadają dużo cukru . Postarałam się wyeliminować cukier przemysłowy do minimum w diecie oczywiście nie usunęłam go w 100% ponieważ nawet bułka z drożdżami go troszkę potrzebuje. Jednak zaczął mnie interesować temat erytrytolu. Czy jest on zdrowy ? Dodać go do swojej diety „dla przyjemności” czy jeśli nie ma większej potrzeby to nie próbować ?
...
Napisał(a)
Cześć!
Ciężko zdefiniować co jest zdrowe, a co nie, bo w myśl zasady, że truciznę definiuje dawka, to nic nie jest zdrowe i wszystko jest zdrowe. Jednak jeżeli chcesz zastąpić cukier lub słodziki erytrytolem, to jest to dobry wybór, na pewno lepszy od ksylitollu. Erytrytol jednak ma swoje wady, ma 70% słodyczy cukru (aczkolwiek dla mnie ma inny rodzaj słodyczy niż cukier i każdy odbiera go inaczej) i należy sprawdzić swoją tolerancję na ten słodzik, ze względu na potencjalne problemy trawienne jakie może wywołać nadmiar erytrytolu w diecie. Dlatego warto abyś zaczęła testować jak reagujesz na odpowiednią podaż tego składnika w diecie.
Ciężko zdefiniować co jest zdrowe, a co nie, bo w myśl zasady, że truciznę definiuje dawka, to nic nie jest zdrowe i wszystko jest zdrowe. Jednak jeżeli chcesz zastąpić cukier lub słodziki erytrytolem, to jest to dobry wybór, na pewno lepszy od ksylitollu. Erytrytol jednak ma swoje wady, ma 70% słodyczy cukru (aczkolwiek dla mnie ma inny rodzaj słodyczy niż cukier i każdy odbiera go inaczej) i należy sprawdzić swoją tolerancję na ten słodzik, ze względu na potencjalne problemy trawienne jakie może wywołać nadmiar erytrytolu w diecie. Dlatego warto abyś zaczęła testować jak reagujesz na odpowiednią podaż tego składnika w diecie.
Polecamy również: Erytrytol hamuje głód i zwiększa sytość
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Poprzedni temat
Jak zwiększyć liczbę pompek i podciągnięć?
Następny temat