Mój staż jest krótki, do tej pory robiłem FBW własnego pomysłu i nadal widzę duże postępy, ale chciałbym robić jakiś bardziej polecany trening. Trafiłem na plan FBW Sakera z ekipy WK i spodobał mi się. Wygląda tak:
W którym momencie będę wiedział, że mam dołożyć ciężar? Gdy zrobię bez problemu wszystkie zaplanowane serie i powtórzenia w danym ćwiczeniu? Co jeśli po dołożeniu w następnym tygodniu już będzie dużo trudniej i zamiast np. 8, 8, 8 zrobię np. 4, 3, 1, bo taki ciężar będzie dla mnie za duży? Właśnie wtedy odjąć 10% czy próbować dalej tym samym aż do skutku, a odjąć po nieudanych próbach w jakimś dłuższym okresie, np. po tygodniu albo dwóch?
Jest sens zamiast podciągnięć w dni treningowe robić plan "50 podciągnięć" w dni nietreningowe? Czy to będzie kolidowało jakoś z regeneracją?
Zamiast allachów chciałbym robić brzuch na takiej maszynie:
. Czy powtórzenia tak samo 3x10-15 będą ok?
Chciałbym zrobić lekką redukcję około 2-3 miesiące i wtedy ruszyć znowu z masą. Trening dla masy i redukcji bez zmian?
SakerTRENING A
Przysiady 5x5
WL 5x5
Wiosłowanie 5x5
Ohp 5x5
Podciąganie podchwytem 3x5-8
sztanga bic 3x8
francuz 3x8
allahy 3x10-15
TRENING B
Martwy 5x5
WL 5x5
wiosłowanie 5x5
OHP 5x5
bic sztanga 3x8
tric 3x8
allahy 3x10-15
martwy/przysiad +5kg co tydzień
inne +2.5kg
przy stagnacji -10% ciężaru
i na nowo dokładamy
W którym momencie będę wiedział, że mam dołożyć ciężar? Gdy zrobię bez problemu wszystkie zaplanowane serie i powtórzenia w danym ćwiczeniu? Co jeśli po dołożeniu w następnym tygodniu już będzie dużo trudniej i zamiast np. 8, 8, 8 zrobię np. 4, 3, 1, bo taki ciężar będzie dla mnie za duży? Właśnie wtedy odjąć 10% czy próbować dalej tym samym aż do skutku, a odjąć po nieudanych próbach w jakimś dłuższym okresie, np. po tygodniu albo dwóch?
Jest sens zamiast podciągnięć w dni treningowe robić plan "50 podciągnięć" w dni nietreningowe? Czy to będzie kolidowało jakoś z regeneracją?
Zamiast allachów chciałbym robić brzuch na takiej maszynie:

Chciałbym zrobić lekką redukcję około 2-3 miesiące i wtedy ruszyć znowu z masą. Trening dla masy i redukcji bez zmian?