Witam!
Ostatnio coś mnie naszło, i zacząłem szukać w internecie informacji o człowieku, którego życie stało się inspiracją dla filmu Bloodsport czyli krwawy sport, z baletmistrzem VanDammem w roli głównej.
Otóż Dux urodził się w kwietniu 1956r. w USA. Sam turniej nazywany w filmie Kumite, miał toczyć się wg niego w 1975r. na wyspie Bahama. Z tego co wynalazłem, to ten Dux to niezły świr i zmyślacz. Jednym z dowodów na wygranie tego turnieju jest puchar. Jak wykazało reporterskie śledztwo, puchar ten został wyprodukowany w okolicach, gdzie Dux mieszka, w żadnym bądź razie nie na wyspie Bahama...
Co więcej, ponad 10 lat temu Dux twierdził, że wygrał walkę z Bennym Urquidezem...
Dux twierdził, iż był bohaterem wojennym i dużo opowiadał o swojej karierze wojskowej. Kartoteka Dux'a mówi jednak, że nigdy jako żołnierz nie opuścił on Stanów. A jedynym wypadkiem na "polu boju" był ten, gdy wypadł z samochodu, który malował.
Ponadto jego akta medyczne wspominają o wyrażaniu idei oderwanych od rzeczywistości.
Dux podaje, iż pracował dla wywiadu wojskowego.. Podczas gdy pomylil oznaczenia armii i marines na swoim mundurze.. Co więcej, otwarcie przyznaje, iż dostał Medal of Honour od Kongresu.
Teraz prowadzi swoją właną szkółkę ninjitsu - Dux Ryu...
Na zdjęciu Dux to ten po lewej...
Pozdrowienia!
Choć życie nasze splunięcia nie warte - Eviva l'arte
Choć życie nasze splunięcia nie warte - Eviva l'arte